El president del Parlament, Roger Torrent, i el president de la Generalitat, Quim Torra, també assistiran a l'últim dia del judici

Torra demana a Torrent preparar-se per a una possible investidura de Puigdemont

El cap de l'executiu català obre aquesta possibilitat davant les sentències de l'1-O | El president del Parlament aposta per un govern de concentració

El president de la Generalitat,  Quim Torra, ha avisat el president del Parlament, Roger Torrent, que es prepari per si la cambra catalana ha d'investir Carles Puigdemont com a resposta a la sentència de l'1-O. Així ho han explicat fonts del Govern, després que Torrent hagi apostat per un govern de concentració sobiranista com a reacció al veredicte del Suprem.

Torra sosté que totes les institucions hauran de liderar la reacció a la sentència, també el Parlament, tenint en compte la possible condemna contra diputats escollits per aquesta legislatura. El cap del Govern insisteix que Parlament i Generalitat hauran de liderar amb l'exemple en el període de «confrontació democràtica».

El president exposarà la seva proposta al Parlament un cop fetes públiques les sentències de l'1-O

Així, des de Palau reiteren que la resposta a les sentències interpel·larà tothom, també Torrent i el Parlament, així com tots els representants polítics. Torra insisteix des de fa mesos que  qualsevol veredicte que no sigui l'absolució haurà de tenir una resposta democràtica basada en l'exercici del dret a l'autodeterminació. El president té la intenció d'exposar la seva proposta al Parlament, un cop es coneguin les sentències de l'1-O.

El president del Parlament aposta per un govern de concentració davant les sentències
El president del Parlament aposta per un govern de concentració davant les sentències | Cedida

 

  

De fet, Torra manté des del juny una ronda de contactes amb partits, entitats, sindicats i patronals per trobar un fil comú a aquesta resposta a les sentències, en cas que no siguin absolutòries. En aquesta línia el Consell per la República també  ha mantingut trobades per buscar unitat estratègica, a més d'altres reunions més discretes que ha encapçalat el mateix Torra. Aquest divendres ha començat una nova cimera independentista a Suïssa amb representants de JxCat, ERC, CUP, ANC i Òmnium, encapçalada pel mateix president, amb Puigdemont i la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira.

Roger Torrent aposta per un govern de concentració

En una entrevista publicada aquest dissabte al matí, Torrent aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència de l'1-O. També assenyala que Torra ha de  tenir «forçosament» aquesta fórmula sobre la taula i que, si es dona l'ocasió, s'ha de poder materialitzar. Ara bé, creu que no s'han de descartar altres possibilitats, com unes eleccions.

  

El govern de concentració, «una bona fórmula», representaria «el 80%» de la societat i comptaria amb aquells que comparteixin una «agenda republicana», amb un vessant social, un discurs antirepressió i una voluntat de solucionar democràticament el conflicte, segons Torrent. Aquesta opció serviria per a «enfortir» la institució i, alhora, fer visible «la foto del 3-O», ha dit.

També et pot interessar...