El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dimarts a la tarda a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell al centre penitenciari de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès). Després de gairebé una hora de visita, Torra ha explicat que Forcadell està serena, ferma, forta i enèrgica, però també «indignada», ha dit, com ho estan molts catalans després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem. «Ella creu que el judici no s’hauria d’haver celebrat perquè la sentència estava ja escrita i diu que no s’ha jutjat a la presidenta del Parlament, sinó a la persona, a qui va ser la presidenta de l’ANC», ha relatat Torra a les portes de la presó.
El cap de l’executiu també ha apuntat que l’expresidenta de la cambra catalana considera que el tribunal «s’ha acollit literalment a les tesis de la fiscalia» i que els seus al·legats «no han servit de res» perquè ja l’havien «prejutjat». El president ha dit que comparteix la «indignació» per aquesta sentència «que ja estava malauradament escrita i que només volia criminalitzar i escapçar el moviment independentista català».
A més, el president Torra ha reiterat el rebuig de l’executiu a la sentència. «No l’acceptem i seguirem lluitant per tot allò que ella ha lluitat i pel que li vam demanar que lluités», ha conclòs.
He visitat a la @ForcadellCarme a la presó i està serena i ferma però també indignada. Tan indignada com jo i com la majoria dels catalans, que no acceptem aquestes sentències injustes i que seguirem lluitant per tot el que ella ha lluitat pic.twitter.com/tsn619khYT
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) October 15, 2019
Forcadell, condemnada a onze anys i mig de presó
El president de la Generalitat ha visitat l’expresidenta del Parlament al centre penitenciari de Mas d’Enric l’endemà que es fes pública la condemna d’onze anys i mig de presó per sedició, i abans de visitar els altres presos que estan a Lledoners.
El Suprem li atribueix haver fet «possible» la creació d'una «legalitat paral·lela» i en destaca que va tenir un «paper decisiu» en la direcció d'un procés de «creació normativa» que va servir «d'il·lusòria referència per a una ciutadania que anava a ser mobilitzada com a instrument de pressió al govern espanyol».
Torrent denunciarà als parlaments europeus la condemna «injusta» de Forcadell
El president del Parlament, Roger Torrent, denunciarà per carta a tots els parlaments europeus la condemna de l’expresidenta Carme Forcadell a onze anys i mig de presó per sedició. Segons ha explicat Torrent aquest dimarts a la tarda després de reunir-se amb Forcadell a Mas d’Enric, l’objectiu és interpel·lar el conjunt del parlamentarisme perquè defensi «els fonaments de la democràcia», ja que l’expresidenta l’han condemnat de forma «flagrant» i «injusta» per haver permès «un debat parlamentari». Torrent ha afegit que també s’adreçaran als més de 500 diputats i exdiputats que en el seu moment ja van exigir l’alliberament de Forcadell i que reprendrà la seva agenda internacional amb organismes que defensen els drets fonamentals.
El president del Parlament ha explicat que Carme Forcadell es manté «forta, serena i determinada» malgrat que viu unes circumstàncies «injustes i dures». Torrent ha denunciat que el Suprem ha sentenciat a onze anys i mig de presó a la presidenta d’un parlament democràtic «per haver permès un debat parlamentari, que els grups s’expressessin i que els diputats parlessin».
Per aquest motiu, Torrent ha anunciat que denunciaran la situació al conjunt de cambres legislatives europees i als més de 500 parlamentaris que van demanar l’alliberament de Forcadell. El president del Parlament s’hi adreçarà per carta a partir d’aquest dimecres per a explicar una situació «extremadament preocupant des d’un punt de vista democràtic i de drets i llibertats fonamentals».
«No pot ser de cap manera que per un debat parlamentari i per haver donat veu als representants de Catalunya estigui entre reixes. Ho denunciarem en l'àmbit internacional perquè és una qüestió del conjunt de tot el parlamentarisme defensar els fonaments de la democràcia», ha subratllat. A més, Torrent ha avançat que reprendrà l’agenda internacional per mantenir contacte «amb institucions i organismes que defensen els drets fonamentals en l'àmbit internacional».
Confiança en la unitat
Preguntat per la reclamació d’unitat als partits després de la sentència, Roger Torrent ha opinat que hi ha més unitat estratègica de la que saben mostrar i explicar, però ha admès que cal fer autocrítica i que han d’explicar-se millor. Tot i això, ha garantit que la majoria parlamentària que conformen els partits independentistes tenen la voluntat «ferma i evident» de «cosir» la unitat estratègica i traslladar als ciutadans quina és l’agenda política per encarar el nou cicle després de la sentència.
El president del Parlament també ha advertit que la sentència del Tribunal Suprem «afecta i posa davant el mirall al conjunt dels demòcrates» i no tan sols als independentistes. «Ens interpel·la a tots perquè va en contra dels mateixos fonaments de la democràcia i som el conjunt de demòcrates els que hi hem de respondre perquè la sentència obre la porta a considerar sedició qualsevol mobilització», ha conclòs.