Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica

Torra es mostra «a favor» de prohibir fumar al carrer i a les terrasses si no es manté la distància

Catalunya podria seguir la iniciativa que ja apliquen Galícia i les Illes Canàries

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat partidari de prohibir fumar al carrer i a les terrasses quan no hi ha distància suficient entre les persones, ho ha fet en una piulada a Twitter.

Així es manifesta en la línia expressada aquest dijous a la tarda pel secretari de l'Agència de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha explicat que el Departament de Salut i el PROCICAT encara han de decidir sobre aquesta qüestió, però que la mesura està sobre la taula. «Ho estem estudiant», ha dit. Argimon, a més, s'ha mostrat «personalment» partidari de la prohibició, però ha matisat que a les «societats madures» de vegades «val més persuadir que imposar».

Catalunya podria així seguir la iniciativa que ja apliquen Galícia i les Illes Canàries. Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat que «fumar en si no és una pràctica de risc excessiu per al coronavirus», però ha apuntat que limitar-ho és una eina per garantir «l'adequada implementació d'altres mesures de control», com el distanciament físic o l'ús de mascareta.

Els riscos del tabac en relació amb el coronavirus 

Durant els últims mesos s’ha debatut molt sobre el perill del tabac a l’hora de contagiar la Covid-19. Molts experts assenyalen que el fum és capaç d’arribar més enllà de la distància de seguretat. Això significa que algú pot arribar-se a contagiar-se tot i estar, per exemple, a la taula del costat d’un bar o restaurant a més d'un metre i mig de distància.

El Ministeri de Sanitat ja va advertir el passat 2 de juliol dels nous riscos associats a l’acció de fumar o 'vapejar' vinculats amb la transmissió del coronavirus. Els moments més crítics a l’hora de contagiar són l’expulsió de gotetes que poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses, la manipulació de la mascareta o el contacte dels dits amb la boca després de tocar els cigarrets.

Per la seva banda, el sector tabaquer espanyol –Mesa del Tabaco- argumenta que encara «no existeixen estudis científics concloents» que avalin la prohibició de fumar a terrasses, bars i carrers. Per aquesta raó, aquesta prohibició seria una gran garrotada pel sector del tabac, el qual ja s’ha vist afectat durant els últims mesos.