Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president de la Generalitat, Quim Torra, sent entrevistat per la televisió CNBC el 29 de juliol del 2020.

Torra planteja remunerar als youtubers i 'influencers' perquè facin ús del català a les xarxes socials

És una de les opcions per fer la llengua més visible

El president de la Generalitat, Quim Torra, sent entrevistat per la televisió CNBC el 29 de juliol del 2020.
Torra planteja «remunerar» els youtubers i influencers catalans per fer ús de la llengua | Catalunya Diari

La Plataforma per la Llengua va publicar un informe l'any 2018 on s'evidenciava que el nombre de parlants del català havia disminuït considerablement en les últimes dècades. No obstant això, les xifres demostren que encara fan ús de la llengua més de 10 milions de persones. «En els anys vinents, el coneixement del català serà prou generalitzat, però l'ús social de la llengua serà més alt o més baix segons el context, la situació comunicativa, el territori, i sobretot, l'actitud lingüística dels parlants en totes les situacions», asseguraven. 

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, juntament amb el Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona, han realitzat recentment l'estudi 'Català, youtubers i instagramers'. En aquest, els experts analitzen l'ús del català en els continguts generats per estrelles del món digital adreçats a adolescents i joves, i es formulen algunes propostes per a la promoció de la llengua catalana en aquest camp. 

Els experts recomanen a Torra fer una «inversió prioritària»

YouTube i Instagram s'han convertit en els últims anys en les principals fonts de consum mediàtic entre adolescents i joves. Tal com manifesten els experts, «la comunicació i la llengua són matèria primera d'aquests continguts digitals i generen una influència decisiva en els usos i els comportaments lingüístics que s'estenen i es consoliden». 

AuronPlay (24 milions de seguidors), Dulceida (2,8 milions) i Laura Escanes (1,5 milions) són alguns dels 'influencers' catalans més famosos que han optat per crear contingut en castellà. En l'estudi s'han volgut analitzar les causes de la minorització del català en els continguts digitals, i és que s'ha pogut comprovar que si es fa servir aquesta llengua, s'assoleix un nombre de visites «400 vegades inferior». És per aquest motiu que els experts recomanen a Torra una «inversió prioritària» com a «estratègia de foment del català en la població jove». 

A curt termini, els experts apunten cinc mesures que es podrien impulsar des de la Direcció General de la Política Lingüística:

  1. Acords econòmics amb els cercadors i les plataformes de streaming (Google, YouTube, Instagram i altres) per al posicionament i la visibilització de continguts en català.
  2. Remuneració de les visites a continguts en català a YouTube i Instagram per vies alternatives.
  3. Finançament de la creació de continguts especialitzats en català.
  4. Facilitació del contacte entre microinfluenciadors i empreses que vulguin promocionar els seus productes.
  5. Facilitació de la presència de microinfluenciadors en català a esdeveniments perquè en facin l'streaming. 

Això només són algunes de les propostes que realitzen els experts. A l'hora de desenvolupar-les i implementar-les s'hauria de comptar amb el suport i l'assessorament d'empreses especialitzades en màrqueting digital.