El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que participarà en la Diada de l'11-S «com sempre, com a ciutadà i com a president» després que l'ANC hagi anunciat que enguany no s'inclourà els polítics a la zona de convidats, com a protesta per la manca d'unitat estratègica. Així, i després que dos exconsellers d'ERC –Anna Simó i Josep Huguet- avisessin que no hi assistirien per la deriva «antipartits», com consideraven, Torrent hi ha confirmat la seva assistència durant una entrevista al 'Via lliure' de RAC1. De la mateixa manera, ha confiat que els catalans «no fallaran» i «tornaran a sortir al carrer, independentment de les polèmiques».
Així, Torrent ha explicat que la Diada és un dia per «demostrar els plantejaments comuns i la voluntat de treballar conjuntament» i ha augurat que enguany tornarà a ser «un èxit de convocatòria» i «una demostració democràtica del plantejament majoritari de la societat catalana». «Jo hi participaré i estic convençut que com jo centenars i milers tornaran a sortir al carrer», ha conclòs.
Crida massiva a la població per part de l'ANC
Això ha passat després que la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, fes una crida a l'assistència massiva a la Diada de l'11-S per preparar-se per les mobilitzacions pacífiques i en clau no-violenta com la que creu que ha de ser la resposta a la sentència del judici de l'1-O, que es preveu que podria sortir a la tardor. A una carta a 'El Punt Avui', Paluzie explicava que cal una «resposta política, institucional i amb mobilitzacions a l'altura del moment» i va fixar la Diada «com a primera fita».
D'altra banda, la presidenta de l'ANC també va demanar que la societat civil «prengui les regnes» davant el que va qualificar de «desorientació» política. En aquest sentit, ha exigit que els partits recuperin la unitat estratègica de l'independentisme, amb especial èmfasi en el moment posterior a la sentència judicial.
La independència com a objectiu
A la carta Paluzie insisteix que la Diada, que enguany tindrà com a epicentre la Plaça Espanya, ha de servir per «tornar a posar al centre» la independència com a objectiu polític i ha pressionat els partits per recuperar la unitat estratègica i treballar en aquesta direcció. «Només quan hem treballat units en la diversitat hem avançat», va apuntar.
Així, la presidenta de l'entitat lamentava que després de l'1-O «s'hagi recuperat velles sensacions que es creien enterrades», i anava més enllà assegurant que hi ha «pugnes partidistes per l'hegemonia electoral» i «pactes que provoquen mal d'estómac», en referència als acords en alguns ajuntaments i a la Diputació de Barcelona.
Així, i davant el que creu que és «desànim» per la inexistència d'aquesta estratègia compartida, demanava «superar-lo» i generar una «catarsi col·lectiva» per la Diada. «La societat civil organitzada és el motor mobilitzador més potent que tenim, el principal actiu del moviment popular», assegura.