Una tortuga de grans dimensions pon 100 ous davant d’un ‘xiringuito’ de Mataró

Les cries no naixeran fins d’aquí a dos mesos i la Generalitat estudia què fer amb el niu a les portes de la temporada d’estiu

Els responsables d’un ‘xiringuito’ de la platja de Sant Simó de Mataró, al Maresme, van tenir una gran sorpresa aquest dijous a la nit  mentre feien tasques de manteniment del local. Una tortuga de l’espècie babaua i de grans dimensions havia fet un niu a la sorra davant de l’establiment amb una posta de prop d’uns 100 ous. L’animal fa més de 60 centímetres de llarg. 

Ara, el servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya estudia si traslladar el niu per afavorir la cria en incubadores, o bé es protegeix al lloc on es troba, tot i les dificultats que això comporta a les portes de la temporada d’estiu i tenint en compte que les cries que sobrevisquin tardaran uns dos mesos a néixer. 

Protecció del niu d'ous de tortuga a la platja de Mataró
Protecció del niu d'ous de tortuga a la platja de Mataró | Ajuntament de Mataró

 

El propietari del local tenia coneixements sobre com actuar

Es dona el cas que el propietari del local, que va donar l’avís, tenia certa informació i coneixements sobre com calia procedir davant d’una situació com aquesta. Jordi Esteve va viatjar va uns anys a Costa Rica per veure, precisament, la nidificació de les tortugues en directe.

“Al veure-ho aquí estava molt il·lusionat i vaig poder ajudar una mica sobre com actuar”, explica en declaracions a l’ACN. “Alguns la volien ajudar a tornar a l’aigua, però les tortugues no es poden tocar”, afegeix.

Tampoc se les pot molestar en el moment de posta i no els hi va bé la llum directe, raó per la qual es van apagar les llums del local i les fotografies es feien sense flash.

La troballa es va fer cap a les dues de la matinada i Esteve va trucar al 112. La Policia Local i els Agents Rurals es van apropar fins el lloc, i la posta d’ous es va allargar ben bé tres hores.

Els ous que l'animal va pondre a la platja de Mataró
Els ous que l'animal va pondre a la platja de Mataró | Cedida

 

Un fet en augment a causa de les migracions i del canvi climàtic

Els experts han vist com en els últims vuit anys s’han incrementat les nidificacions de tortugues a les platges catalanes. Es creu que aquest fet pot ser a causa d’una onada migratòria de tortugues de població atlàntica, o bé que el canvi climàtic hagi provocat que aquests animals del mediterrani es desplacin cap al nord.