Una tortuga marina rescatada a Sant Carles de la Ràpita per la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) expulsa un tros de plàstic d'uns cinc mil·límetres. Els 'microplàstics' són una amenaça constant per a la fauna marina del Mediterrani.
La Naia, nom amb què ha estat batejada la tortuga, va ser recollida per un equip de 'Clínica i Rescat' de la Fundació CRAM, una organització sense ànim de lucre i amb 20 anys d'història, que compta amb un centre de recuperació amb un equip tècnic que ha aconseguit retornar més de 600 tortugues al seu medi natural.
En una observació inicial, la Naia no va presentar algues ni paràsits a la closca i es trobava en una bona condició corporal. Tot i això, la fundació ha informat que l'animal ha expulsat un tros de plàstic inferior a cinc mil·límetres, fet que, per desgràcia, resulta habitual en molts animals que rescata el CRAM.
Els residus plàstics són un dels grans problemes per a les espècies marines, ja que els hi poden ocasionar ferides o obstruccions a l'aparell digestiu, que poden desencadenar, a la llarga, patologies greus com desnutrició, reducció del rendiment, reducció de la capacitat reproductiva i, en alguns casos, la mort.
Els microplàstics, fragments inferiors a cinc mil·límetres, són el resultat del trencament d'ampolles, bosses o embolcalls de productes. Segons explica el CRAM, aquests fragments són presents en tota la cadena tròfica i poden arriba a ocasionar problemes també a les persones, en el cas que ingereixin animals que els continguin.
Per aquest motiu, la Fundació CRAM es troba immersa en el projecte europeu INDICIT II, per conèixer l'estat del Mar Mediterrani a través de l'anàlisi dels excrements de les tortugues marines, com a bioindicador natural de la presència de microplàstics.