Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Treballador

Tots els canvis amb les cotitzacions dels treballadors l'any 2023

Tant assalariats com autònoms veuran modificades les cotitzacions

A partir del pròxim any 2023, les cotitzacions dels treballadors espanyols canviaran. El canvi d'any també portarà algunes novetats pel que fa a les cotitzacions socials dels empleats. Es veuran afectats tant els treballadors assalariats com els autònoms, i és que aquests últims, per exemple, començaran a cotitzar per ingressos.

Per part seva, els treballadors per compte d'altri hauran d'assumir l'entrada en vigor del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional. A això s'uneix que les rendes més elevades hauran de fer front a l'increment de la base de cotització.

Així canviaran les cotitzacions per als assalariats

Les cotitzacions màximes patiran una pujada el pròxim any del 8,6%, tal com recull el projecte de Pressupostos de l'Estat. Per tant, passaran dels 4.139,40 euros mensuals als 4.495,38. Aquesta mesura afectarà tant les companyies com els treballadors que ingressin per sobre dels 50.000 euros anuals.

Però no serà l'única novetat a què s'enfrontin els empleats per compte d'altri. També suportaran l'entrada en vigor del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional, que s'aplicarà a les seves nòmines entre el 2023 i el 2032.

Imatge de dos treballadors podant un arbre
Els empleats per compte d'altri hauran d'assumir un increment de les cotitzacions del 0,6% | Cedida

El propòsit és aconseguir un increment de la recaptació amb l'ànim de reforçar el sistema de pensions. Des del Govern observen com cada cop està més propera la jubilació de la generació dels baby boomers. Es tracta del grup de població més nombrosa, que abasta els nascuts entre els 60 i els 70.

La intenció és garantir el pagament de les pensions entre el 2032 i el 2050. Per això, l'estratègia fixada per l'Executiu passa per elevar un 0,6% les cotitzacions durant la pròxima dècada.

Aquest augment s'aplicarà al concepte de contingències comunes, on les companyies abonen un 23,6% i l'empleat un 4,7%. A partir del proper exercici, les empreses assumiran el 24,1%, mentre que els treballadors afrontaran el 4,8%.

Quins canvis hi haurà a les cotitzacions dels autònoms?

Els treballadors per compte propi també experimentaran novetats importants amb el canvi d'any. Ja no tindran la possibilitat d'escollir la vostra base de cotització. El 2023 cotitzaran per trams en funció dels seus rendiments nets en còmput anual, llevat que ara paguin més del que els correspondria.

Davant d'aquesta situació, els queda l'opció de conservar la cotització actual o ajustar-la als guanys per pagar menys a les quotes. En qüestió d'una mica més de dos mesos comprovaran com es produeixen una sèrie de variacions en aquest sentit.

La quota mínima, en aquests moments, està fixada als 293 euros, però al gener serà de 230 per als que tinguin uns rendiments inferiors a 670 euros. Per la seva banda, els que tinguin uns ingressos per sobre dels 6000 euros hauran d'afrontar una quota de 500 euros mensuals.

Imatge d'una dona recollint diners a través de les finestretes del banc
Els autònoms cotitzaran en funció dels ingressos | Getty Images

La data clau per als autònoms: el 31 de maig

Per conèixer els rendiments nets d'un professional per compte propi, cal restar als ingressos les despeses deduïbles. Tot seguit caldrà sumar al resultat d'aquesta xifra el total de les quotes del RETA del darrer exercici. Després es dedueix el 7% al resultat de l'operació esmentada.

Finalment caldrà dividir-ho entre 12. Amb aquesta xifra caldrà acudir a la taula de la Seguretat Social per conèixer quina cotització correspon al mes. Quan acabi l'any natural, tant Hisenda com la Tresoreria de la Seguretat Social travessaran les dades. Compararan els rendiments previstos amb els obtinguts per saber quan s'hauria d'haver cotitzat en realitat.

En cas que es cotitzés de més, la diferència es tornarà abans del 31 de maig del següent any. Aquesta operació es fa d'ofici, sense necessitat de fer reclamacions. Per la seva banda, si s'ha guanyat més del que s'esperava, i es va cotitzar per sota del previst, caldrà abonar aquesta diferència.