Tracten un tipus de cefalea amb radiocirurgia per primer cop a Catalunya

Bellvitge i l'ICO utilitzen aquesta tècnica per tractar la neuràlgia del trigemin, una afecció molt dolorosa a la cara

L'Hospital de Bellvitge posa en marxa el tractament junt amb l'Institut Català d'Oncologia   | Antena 3

El CatSalut ha aprovat el primer programa de Catalunya i un dels primers de l'Estat de tractament de la neuràlgia del trigemin a través de radiocirurgia, que es posarà en marxa de manera conjunta entre l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia. De fet, ja s'han fet dues intervencions amb bons resultats. Aquesta tècnica permet aplicar una radiació precisa sobre el nervi.

La neuràlgia del trigemin és una afecció crònica molt dolorosa a la cara i té un gran impacte en la qualitat de vida, afectant principalment persones més grans de 50 anys. El dolor és intens i sobtat i pot aparèixer als ulls, la mandíbula, els llavis, les genives, les dents, el nas o el front. Pot afectar prop de l'1% de la població i és més habitual en dones.

Un nou mètode, directe a la diana

El dolor de la malaltia és intens i sobtat i pot aparèixer en diverses zones de la cara | Gtres

 

Molts casos es poden tractar amb fàrmacs. Si no funcionen, el recurs més efectiu és la cirurgia oberta, en la qual el neurocirurgià crea una separació entre el nervi i el vas sanguini més proper que pot fer desaparèixer el dolor. També hi ha procediments percutanis per intervenir sobre el nervi. Aquesta nova tècnica que s'ha posat en marxa consisteix a aplicar de forma molt precisa i especialitzada radiacions ionitzants sobre el nervi trigemin amb un mètode estereotàctic que permet administrar dosis molt altes sobre la diana planificada. 

  

  

Per fer-ho s'utilitza l'avançat model d'accelerador lineal Novalis TrueBeam de l'ICO, una unitat dissenyada per realitzar tractaments de radiocirurgia i altres tractaments de màxima precisió com la radioteràpia estereotàctica extracranial. És un tractament ambulatori i dura uns 45 minuts.

La primera prova, efectiva

El primer tractament es va realitzar a mitjans de novembre a un pacient a qui els fàrmacs no li havien funcionat i que tenia una contraindicació per operar-se. Un oncòleg radioteràpic alemany amb molta experiència va presenciar la intervenció. Al pacient li va desaparèixer el dolor un mes després de fer el tractament. A mitjans de febrer s'ha fet una segona intervenció.


Comentaris

envia el comentari