Aplicacions, dosatge i reaccions adverses del Trankimazin o alprazolam

Es tracta d'una benzodiazepina que normalment es fa servir per combatre l'ansietat

.
Tot sobre el Trankimazin | Cedida
 
El medicament que es coneix amb el nom de Trankimazin té la funció de fer disminuir l'excitació que experimenta l'SNC del nostre cos o sistema nerviós central, i en especial està indicat per tractar determinats trastorns que es vinculen amb l'ansietat, com ara el TAG o trastorn d'ansietat generalitzada. 
 
Tot seguit, volem centrar-nos a observar més en detall en què consisteix el Trankimazin o alprazolam i en quins casos està especialment indicat. Igualment, examinarem el dosatge que se n'aconsella habitualment, les possibles reaccions adverses que pot desencadenar i les contraindicacions i precaucions que s'han de considerar quan s'administra.

 

Què és i com s'utilitza el Trankimazin o alprazolam?

L'alprazolam és un medicament relaxant que normalment es comercialitza a Espanya amb el nom de Trankimazin, però que igualment —i entre altres— pot rebre la denominació de Xanax, Tranaz, Alprazolam Intensol,  Tranquinal, Niravam, Alzam, Tensium i Trankimazin retard. 

 

Es tracta d'un fàrmac que pertany a les benzodiazepines, com ara el lorazepam o el diazepam, destinades en general a fer disminuir l'excitació excessiva de l'SNC o sistema nerviós central. Aquesta mena de medicaments, a més, tenen efectes hipnòtics i sedants, cosa que contribueix enormement a l'alleujament dels  símptomes que habitualment s'associen a l'ansietat, com la tensió o els nervis, entre altres.

 

Per aquest motiu, igual que les altres benzodiazepines, el Trankimazin és un psicofàrmac que es fa servir per al tractament dels trastorns d'ansietat generalitzada, l'ansietat vinculada amb les depressions i el trastorn de pànic amb agorafòbia o sense.

 

Farmacocinètica

L'absorció màxima del Trankimazin o alprazolam es produeix al cap d'1,5-2 hores, i la seva biodisponibilitat ronda el 90%. El seu metabolisme es du a terme essencialment al fetge, a través de l'enzim CYP2A4, i té una excreció renal perquè la seva eliminació es fa a partir de l'orina. 

 

Reaccions adverses i possibles interaccions

El fet de tractar determinats trastorns vinculats amb l'ansietat amb Trankimazin pot originar alguns efectes secundaris, tot i que la seva intensitat normalment es redueix gradualment fins que desapareixen del tot al cap d'unes 8 setmanes.

 

Les reaccions adverses més habituals del Trankimazin són:

 

 • Somnolència

 • Irritabilitat

 • Depressions

 • Cansament

 • Marejos

 • Sedació

 • Disàrtria o problemes a l'hora d'articular els mots

 • Atàxia

 • Mal de cap

 • Sequedat bucal

 

El consum d'aquest fàrmac també s'ha relacionat amb nerviosisme, dermatitis, reducció del desig sexual, insomni, pèrdua de gana, nàusees, visió borrosa, disfunció sexual i alteració de l'equilibri i la coordinació. Això no obstant, es tracta de reaccions adverses considerades menys habituals

 

Per últim, cal remarcar que igualment hi ha un tercer grup de reaccions adverses que no es produeixen gaire sovint, només en 1 individu de cada 100 dels que consumeixen Trankimazin, com ara agitació, amnèsia, incontinència urinària, mania, al·lucinacions, irregularitat en la menstruació, irritabilitat o pèrdua de força.

 

Dosatge

El Trankimazin es comercialitza en formats diferents: per mitjà de càpsules, comprimits o càpsules d'alliberació prolongada, en solució concentrada i solubles per via oral. Els líquids habitualment són d'1 mg/ml, i les tauletes habitualment presenten el format de 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg o 2 mg. 

 

Tant els comprimits de solució concentrada com els que són solubles per via oral o els normals s'han de prendre cada dia entre 2 i 4 cops. Quant a les càpsules d'alliberació prolongada, però, la freqüència es redueix a 1 sol cop al dia. Al principi, es recomana que els adults en comencin prenent entre 0,25 mg i 0,5 mg, un total de 3 cops diaris. Ara bé, cada 3 o 4 dies es pot anar incrementant aquesta quantitat fins a, com a màxim, 4 mg per dia.

 

Si el medicament es pren per mitigar el trastorn de pànic, sovint s'estableix el seu dosatge en 0,5 mg un total de 3 cops al dia, una quantitat que també pot augmentar cada 3 o 4 dies fins que cada dia se'n prenguin entre 2 i 10 mg. Quan es vol tractar l'ansietat vinculada a algun trastorn de depressió més important, però, sovint se n'han de prendre entre 2,5 i 3 mg cada dia, en diferents dosis uniformes.

El Trankimazin es una benzodiacepina que solamente debe ser utilizada bajo prescripción médica
Es tracta d'un fàrmac que requereix la prescripció d'un metge | Cedida
 

Precaucions i contraindicacions quan es tracta de consumir Trankimazin

Aquest fàrmac té contraindicacions per a les dones que estan embarassades, per als individus que es tracten amb itraconazole o ketoconazole, que tenen glaucoma d'angle estret o que simplement presenten alguna al·lèrgia a qualsevol benzodiazepina.

 

Igualment, amb els pacients que també presenten alguna malaltia dels ronyons o el fetge, els que es tracten per mitjà d'algun altre psicofàrmac i també els que tenen més de 60 anys s'ha d'anar especialment amb compte a l'hora de dosificar el Trankimazin i de fer-ne un seguiment.

 

Com que es tracta d'un fàrmac que deprimeix el sistema respiratori i el sistema nerviós, és important que el seu consum no es barregi amb el de substàncies que també són depressores, com ara l'alcohol o altres medicaments sedants, tranquil·litzants o hipnòtics. Quan s'està prenent aquest fàrmac, a més, és important que no es faci servir maquinària perillosa i que no es condueixi, com a mínim fins que s'observin els efectes que ens produeix el medicament.

 

Altres precaucions més concretes

Els metges han de supervisar els pacients que prenen aquest fàrmac, sobretot si la persona presenta algun antecedent de trastorn relacionat amb el consum excessiu de substàncies, perquè podria arribar a causar una dependència.

 

Tant la gravetat com el risc de dependència d'aquest medicament s'han demostrat superiors en els casos de les persones que consumeixen més de 4 mg de Trankimazin cada dia. Sigui com sigui, en cas que es consumeixi el fàrmac al llarg de més de 12 setmanes, podria arribar a crear dependència també a través de dosis inferiors.

 

L'alprazolam i l'abstinència

El fet de parar de consumir de manera brusca alprazolam pot originar símptomes que habitualment es relacionen amb l'abstinència i que podrien produir-se al llarg de diverses setmanes. Alguns dels signes i símptomes que es poden observar són:

 

 • Nervis

 • Ansietat

 • Mal de cap

 • Convulsions

 

Si volem evitar aquests símptomes tan molestos, cal que parlem amb el nostre psiquiatra per tal d'esbrinar la millor manera de deixar el tractament, sempre gradualment.

 

 

Referències bibliogràfiques:

 • Hamidovic, A. (2003). Alprazolam. The Gale Encyclopedia of Mental Disorders (Vol. 1, pp. 35-36). Detroit: Gale.


Comentaris

envia el comentari