ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat confirma 9.331 nous contagis i 273 morts vinculades a la Covid-19

URGENT

❗ Sanitat prohibirà la mobilitat entre comunitats per Nadal excepte per motius familiars

Realitzen el primer trasplantament renal creuat entre Barcelona i Pisa

L’operació va ser tot un èxit i els quatre pacients ja han estat donats d’alta

Imatge d'arxiu d'una operació
Imatge d'arxiu d'una operació | Cedida

El passat 19 de juliol, dos pacients –procedents de Barcelona i Itàlia– es van sotmetre al primer trasplantament renal creuat que tenia lloc al sud d’Europa, rebent òrgans que procedien de donants vius, gràcies a l’intercanvi que es va realitzar entre els seus respectius benefactors. Aquesta gesta es va dur a terme a la Fundació Puigvert de Barcelona, un centre de referència en aquest àmbit, així com a l’Ospedale Cisanello de Pisa. Tant els donants com els receptors ja han estat donats d’alta i es troben en perfectes condicions.

Van passar de la detecció a les operacions en només vuit setmanes

Tal com ha informat el Ministeri de Sanitat a través d’un comunicat, aquest tipus de processos comporten un procés logístic força complicat, que encara adquireix més complexitat a causa de la internacionalització del trasplantament.

L'encreuament de dades que va permetre detectar la compatibilitat entre les dues parelles es va fer possible gràcies a la feina de l’Organització Nacional de Trasplantaments espanyola, que va actuar amb gran celeritat i en només vuit setmanes va permetre passar de la detecció a les operacions.

Aquest encreuament, que ha esdevingut el primer del sud d’Europa i s’engloba dins el Programa de Trasplantament Renal Creuat Internacional, ha comptat amb la participació de 14 hospitals, dels quals 10 són espanyols, 3 italians i 1 portuguès. En total, s’incloïen 113 parelles de donant-receptor.

El Programa compta amb la participació d’Espanya, Itàlia i Portugal

El programa està basat en l’intercanvi de donants de ronyó vius entre dues parelles o més. L’objectiu final és el de posar sobre la taula la possibilitat que els pacients rebin l’òrgan d’un donant viu, sobretot en els casos en els quals la parella o familiar que vol fer efectiva la donació no és compatible amb el receptor.

En l’actualitat, el Programa de Trasplantament Renal Creuat Internacional compta amb la participació de tres països, que són Espanya, Itàlia i Portugal. Amb tot, els membres estan oberts a què es puguin incorporar altres països, de manera que augmentin les possibilitats de les parelles de trobar donants compatibles.

Aquest tipus de trasplantaments són possibles gràcies a l’ús de tècniques quirúrgiques cada vegada menys invasives, a més dels avenços en l’estudi i cura del donant. Això ha permès reduir les possibles complicacions, fins al punt que actualment una extracció renal en una persona viva és considerat un procediment de risc baix. 


Comentaris

envia el comentari