Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un vaixell 'gànguil', carregant pedres

El transport marítim de pedra des del Garraf fins al nou moll de Balears estalvia el trànsit de 40.000 camions

L'operatiu durarà sis mesos i traslladarà més d'un milió de tones de material

Imatge d'un vaixell 'gànguil', carregant pedres
Càrrega del 'gànguil' al port de Vallcarca | Ports de la Generalitat

Les pedres transportades des del port de Vallcarca, a Sitges (Garraf), fins al nou moll de Balears del Port de Tarragona, ara en construcció, estalvia el trànsit de 40.000 camions per carretera i redueix un 60% les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’aire, segons els càlculs de Ports de la Generalitat. L’operatiu, fet amb dues embarcacions especials per al transport d’àrids —anomenades ‘gànguils’— mou diàriament 6.000 tones de material de la pedrera de Vallcarca, un volum que, cada dia, equival als desplaçaments de 240 camions. El trasllat de material, precisament, es fa diàriament durant deu hores i la previsió és que l’operació s’allargui durant sis mesos, amb el transport total d’un milió de tones de pedres.

El director de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha explicat que «aquest subministrament via marítima es fa com a alternativa al transport de carretera, que suposaria el pas de 40.000 camions per les vies de comunicació terrestres» i, alhora, afegeix que «és una aposta per la mobilitat sostenible que millora la qualitat de l’aire amb un important estalvi del 60% d’emissions de CO2 en benefici de la ciutadania de les comarques del Garraf i el Tarragonès».

Quatre viatges diaris en torns de deu hores

Els treballs, concretament, es fan cada dia de la setmana, en horari continu i en una freqüència horària de deu hores: vuit hores d’anada i tornada entre Vallcarca i Tarragona, i dues hores més de càrrega i descàrrega de la pedra, amb un total de quatre viatges diaris. Els ‘gàngils’, a més, són vaixells que no han de fer maniobres d’entrada i sortida als dos ports, navegant directament del port de Vallcarca fins a les obres del nou moll tarragoní. Un cop allà, via satèl·lit, obren la bodega i deixen anar les pedres al lloc previst.