Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de diversos camions a una autopista.

Els transportistes denuncien el «menyspreu» del Govern amb la restricció de pas a l'AP-7

Les associacions de transportistes denuncien que la mesura és «una solució improvisada a un problema puntual» que arriba en una situació ja límit pel sector, i donen la culpa de les cues als turismes

El Servei Català de Trànsit anunciava aquest dijous la prohibició de la circulació per l'AP-7 als camions els diumenges. Una mesura d'aplicació immediata —aquest diumenge—, provisional, d'entrada, ja que de moment només s'ha plantejat pel mes de setembre, i que pretén pal·liar els efectes de la flamant gratuïtat de l'autopista, que fa que s'ompli els últims caps de setmana de l'estiu.

Algú ha de pagar-ne els plats trencats, n'ha de sortir esgarriat, i els ha tocat als transportistes, que aquest mateix dijous ja van fer visible la seva oposició a la mesura. La Federació Catalana del Transport assegurava que se'ls culpa injustament de generar les cues quilomètriques que es van formar aquest diumenge passat en l''operació tornada'. En paral·lel, dues associacions que concentren bona part dels empresaris del sector han criticat que la nova restricció és una mostra de  «menyspreu» per part de la Generalitat.

Les associacions de transportistes denuncien «una solució improvisada a un problema puntual»

La Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya (CECAT) i la Coordinadora d'Organitzacions de Transportistes de Catalunya (COT), que agrupen el 75% dels empresaris del sector transports de mercaderies, consideren que la mesura és «una solució improvisada a un problema puntual d'un cap de setmana» que els «està sortint car». Així ho ha assegurat Eduard Ayach, president del CECAT.

Ambdues federacions consideren que la finalització de la concessió de l'AP-7 no s'ha fet amb previsió, i que la decisió de Govern i Territori és «una mostra més» de falta de respecte de les administracions. En aquest sentit, el portaveu de la COT, Carles Folchy, ha exigit «diàleg» amb el Govern per buscar sortides als problemes de circulació, inclús amb un interlocutor, ja que retreu al mateix executiu que cap responsable polític ha comunicat prèviament la mesura, i per tant, no hi ha hagut marge de maniobra

El CECAT creu que el problema és dels turismes

De tota manera, Eduard Ayach ha recordat que fa pràcticament vuit anys que els camions només poden circular per l'autopista en molts trams de Catalunya i per això, «el volum de camions a la carretera d'avui és el mateix que el d'ara fa cinc anys». Per això creuen que el problema no és la circulació de mercaderies, sinó «els turismes» que han circulat de forma més abundant per l'autopista, ara que és gratuïta.



El president de la CETCAT també retreu al Govern que impedeixi circular als camions per les carreteres N-II, l'N-260 i ara, també, l'AP-7. Aquestes restriccions suposen «treure les eines» a un sector que ha estat essencial durant la pandèmia, segons Ayach. Malgrat tot, creuen que la Generalitat els està «criminalitzant» amb constants restriccions i mesures. 
 

Denuncien que «no hi ha motius suficients per trencar el dret de la lliure circulació»

Els transportistes asseguren que «no hi ha motius suficients per trencar el dret de la lliure circulació», i que, sigui com sigui, la mesura obligarà a avançar els desplaçaments dels transportistes per evitar que la restricció els enganxi a la carretera. Això vol dir que tots aquells qui havien de sortir el diumenge, ho faran el dissabte, pronostiquen. A més, alerten d'un possible col·lapse de camions a la Jonquera per esperar travessar la frontera amb França.



Aquestes mesures arriben en un moment en què el sector dels transports està al límit, tal com expliquen, per l'augment constant de sobrecostos que s'afegeixen. Per això els empresaris han avançat que no faran cap protesta en contra de la restricció perquè no s'ho poden permetre.