Traslladaran pacients amb Covid-19 des de Lleida als hospitals de Tarragona, Reus, Igualada i Barcelona

Els llits destinats a pacients amb Covid-19 a Lleida ja estan gairebé plens

Hospital de campanya a les afores de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, el 6 de juliol del 2020
Lleida informa que es duran a terme trasllats de pacients. | CatalunyaDiari

El gerent territorial de l'ICS a Lleida i de Gestió de Serveis Sociosanitaris, Ramon Sentís, ha anunciat que es duran a terme trasllats de pacients amb Covid-19 des dels centres hospitalaris de Lleida a altres de Tarragona, Reus, Igualada o Barcelona, perquè els llits per pacients covid destinats en tres clíniques privades de Lleida estan plens. Sentís espera que els trasllats es puguin començar a fer en 24 hores. Actualment entre les tres clíniques (Vithas, Perpetuo Socorro i Aliança) i els dos hospitals lleidatans hi a 69 hospitalitzats, 9 dels quals estan a les UCI de l'Arnau de Vilanova i el Santa Maria de Lleida.

Sentís ha recordat que diumenge a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida es va obrir la segona planta de coronavirus, que està al 50% d'ocupació i que està previst obrir una tercera planta si fos necessari. En total, ha dit, la capacitat de llits a l'Arnau és de 75 llits. «Però per nombre de professionals només es podria atendre la primera i la segona planta», ha dit.

Respecte els professionals sanitaris, es calcula que a Lleida faltarien 20 metges de família, comunitària i especialitats de pacients crítics i 50 professionals d'infermeria. Sentís ha reconegut que si augmenten els casos de coronavirus que requereixen hospitalització «tindríem dificultats serioses per atendre'ls a nivell de personal». «El brot ha arribat abans de temps i ens ha agafat a contrapeu», ha dit. Assegura, però, que actualment el sistema sanitari de Lleida no està saturat tot i que puntualitza que podria estar-ho els pròxims dies si no arriba més personal i no es comencen a derivar pacients a d'altres hospitals.

Els brots al Segrià pugen a 15

Als 14 brots ja registrats a la comarca del Segrià (10 empreses fructícoles, 2 residències, 1 alberg i un bloc de pisos de Lleida), se suma un altre en una empresa hortofructícola i per tant en aquest sector ja en són 11. Actualment no es tenen dades concretes perquè s'està estudiant el cas, ha dit Farreny.

«Preocupació continguda»

Sentís ha dit que la preocupació és «continguda» perquè «tenim plena confiança en la robustesa del sistema sanitari». La idea, però, és «que no arribem a tensionar els hospitals»; ha afegit. El gerent territorial de l'ICS a Lleida ha explicat que «el que està passant avui és conseqüència del que ha passat fa 10-12 dies, quan va coincidir per exemple l'aixecament de l'estat d'alarma amb Sant Joan». «El que es va fer llavors repercuteix ara al sistema de Salut», ha dit.

En aquest sentit ha reconegut que «és una possibilitat» que el brot de Lleida es pugui repetir en d'altres territoris catalans en què també va coincidir la revetlla de Sant Joan amb l'aixecament de l'estat d'alarma.


Comentaris

envia el comentari