Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

El trastorn que afecta un de cada cinc pacients de Covid: «És real»

Les seqüeles del coronavirus no només són físiques. Així ho demostra un estudi publicat per 'The Lancet Psychiatry'

Sabies que un de cada cinc supervivents de covid-19 desenvolupa una malaltia mental? Resulta que les seqüeles que ens deixa la covid-19, la malaltia que fa ja gairebé un any que ens acompanya, no són només físiques. Això està anant molt més enllà, hi ha la possibilitat de desenvolupar altres malalties, aquesta vegada, mentals.

Un estudi publicat per la revista 'The Lancet Psychiatry' afirma que un de cada cinc pacients que superen la malaltia desenvolupen algun tipus de trastorn mental en un període superior o igual a noranta dies.

Detectats nivells alts de demència i dany cerebral postcovid

Alguns dels trastorns que s'esmenten en aquesta investigació són l'ansietat, la depressió i fins i tot l'insomni. Són els més comuns diagnosticats entre els supervivents de covid-19, però els investigadors, liderats pel professor de psiquiatria de la Universitat d'Oxford, Paul Harrison, també han detectat nivells significativament alts de demència i dany cerebral.

«Hi havia preocupació pel fet que els supervivents de la covid-19 tinguessin un risc més alt de patir problemes de salut mental. El nostre estudi demostra que el risc és real», ha assenyalat Harrison, que anima a metges i científics a investigar les causes d'aquest fenomen i a buscar nous tractaments per als trastorns mentals postcovid. «Els serveis sanitaris necessiten estar a punt per subministrar aquestes cures», ha explicat per a la revista

L'estudi ha analitzat els expedients sanitaris de 69 milions de persones dels EUA, entre ells més de 62.000 casos de covid-19. I ha conclòs que en els tres primers mesos després de donar positiu de la malaltia, un de cada cinc supervivents ha estat diagnosticat d'ansietat, depressió o insomni. En tots els casos, és la primera vegada que aquestes persones pateixen aquesta mena de trastorns. Aquestes xifres, subratlla l'estudi, són el doble de les registrades en altres grups d'individus analitzats.

Més probabilitats de patir la covid-19 si hi ha un trastorn mental previ

Una altra troballa molt important de l'estudi, i en què ha volgut aprofundir Paul Harrison, és que les persones que ja pateixen prèviament algun tipus de trastorn o malaltia mental, tenen un 65% més de probabilitats de patir la covid-19 que la resta de la població.

Com bé explica 'El Periódico', experts en salut mental no implicats en aquest treball han assenyalat que l'estudi publicat per la revista 'The Lancet Psychiatry' i dirigit pel professor de psiquiatria de la Universitat d'Oxford, Paul Harrison, aporta noves evidències que la covid-19 pot afectar el cervell i la ment i incrementar el risc de malalties mentals.

Michael Bloomfield, psiquiatre a la University College London, ha volgut aportar el seu punt de vista sobre l'anàlisi i ha afirmat: «probablement això es deu a una combinació de factors psicològics associats amb la pandèmia i amb els efectes físics de la malaltia».

La covid afecta el sistema nerviós central i això augmenta els desordres

Simon Wessely, professor de Psiquiatria del King's College de Londres, ha parlat també per a la revista 'The Lancet Psychiatry' i ha destacat que el fet que les persones amb trastorns mentals tinguin més risc de patir la covid-19, fa pensar en descobriments similars relacionats amb altres pandèmies. «La covid afecta el sistema nerviós central i això podria augmentar desordres relacionats. Aquest estudi confirma que no ho sabem, tot i que el risc creix si hi ha malalties mentals prèvies», ha argumentat.

Per descomptat, ens enfrontem a un immens descobriment i avenç científic que, probablement, desemboqui en noves vies d'estudi enfocades a la covid-19, la ment humana i els seus corresponents trastorns. Cada vegada estem més a prop de descobrir amb pèls i senyals a quina malaltia ens enfrontem.