El desembre de 1978 no tan sols fa quaranta anys la Constitució espanyola. A la Torre, en els primers dies de la instauració de la democràcia, naixia un local que acabaria sent emblema de la vila fins als nostres dies. Al carrer de Girona, en un descampat aïllat del nucli urbà, obria el 'bluegrass bar' La Traviesa, el 'pub' musical regentat per Joan Lluís Pardo, l'home que ningú coneixia per aquest nom, sinó, encara avui, amb el de 'Jota'.
Jubilat de fa tres anys, i ara amb la seva filla Violeta al capdavant de La Traviesa, visitem el bar amb la calma d'un dia qualsevol, preparant-se per a un vespre de diumenge més de música i festa. «És com si en aquest raconet, el temps s'hagués aturat», reconeix el Jota. Aquest dissabte, 8 de desembre, 'La Travi' obrirà per celebrar el seu quarantè aniversari, amb música i gresca durant tot el dia.
1.300 concerts en 40 anys a La Traviesa
Gracienc de naixement, el Jota és un torrenc més, ja des de ben petit: tenia dos anys quan la família ja el portava a estiuejar a la Torre. La vida el va dur a casar-se al poble, després d'anys treballant com a compaginador a diversos diaris, a la ciutat de Barcelona. En paral·lel, el Jota era un gran aficionat a la música. «Sempre quedava amb algú o altre per escoltar les novetats dels grups que ens agradaven», relata.
Fins que es va decidir. Era el 1978 i va decidir obrir el bluegrass bar La Traviesa. Després d'una primera etapa amb concerts puntuals, el 1983 va arrencar la programació clàssica de La Traviesa: un concert cada diumenge, sense fallar mai a la cita. «Els tinc tots comptats, un per un, i n'hem fet 1.300», explica el Jota. Els diumenges al vespre a 'La Travi' es van convertir en un clàssic per a torrencs, gent del Camp de Tarragona però també persones arribades de Barcelona i de la resta de Catalunya, o fins i tot de fora. Encara avui, la fama de 'La Travi' es manté viva.
Grups com M-Clan o Sidonie van començar a La Traviesa
Com si s'hagués aturat el temps, tal com s'enorgulleix el mateix Jota, al bell mig del carrer de Girona de Torredembarra, ara envoltat d'edificis, s'hi conserva un local molt singular, de fusta, menut però entranyable, amb un escenari pintat pel mateix Jota, i un pati ple d'oliveres i decoració 'hippie' que crea un ambient d'allò més agradable, i encara més a l'estiu. El temps ho ha mantingut tot intacte, fins i tot la memòria del Jota, que recorda el primer d'aquests 1.300 concerts. «Va ser Aribau, el grup del Rocky, de Creixell», diu, recordant.
La Traviesa ha esdevingut una escola per a músics. La psicodèlia ha estat l'estil principal que s'hi ha pogut escoltar al llarg d'aquestes darreres quatre dècades. Rock'n'roll, blues, soul o rythm&blues han estat altres dels estils que han marcat La Travi, basada sobretot en la música dels 60 i els 70.
Bandes o intèrprets de cert prestigi actual hi havien fet els primers concerts: Big Mama Montse l'any 1990, M-Clan el 1995, Paul Fuster el 1998, Sidonie, el 1999 o Pau Riba, el 2001, havien ofert concerts en els mítics diumenges a la tarda de La Traviesa, la cita de cada diumenge de l'any en aquest insòlit espai de la Torre. L'aposta del Jota per grups emergents, doncs, ha tingut cert mèrit.
La Traviesa, un oasi que arriba més enllà de Torredembarra
«Gent de Galícia, del País Basc, reportatges a mitjans de l'estranger... i els propers dies vindrà un autobús ple de gent d'un poblet de França!», explica el Jota, quan li preguntem per l'èxit del bar més enllà de la Torre. Quina és la clau d'aquesta fama guanyada amb els anys? «Que vaig obrir d'una manera i no he tocat mai res», diu clarament. «Arribes aquí i estàs en una altra dècada», subratlla la seva filla i actual propietària, la Violeta.
Els torrencs no aficionats a anar a La Traviesa, però, també tenen un referent que, encara que no en siguin gaire conscients, els ha acompanyat els darrers 40 anys: els cartells, sempre amb el mateix estil, sempre fets a mà, i sempre dibuixats amb rotulador pel Jota, amb l'horari dels darrers trens a Barcelona i Tarragona.
«M'agrada molt fer-los, i encara els segueixo fent ara, suposo que em ve del meu passat com a compaginador en premsa», reconeix el Jota entre rialles. «M'encanta dibuixar i mentre pugui seguiré fent els cartells», explica.
La segona generació de La Traviesa
Va ser el 2014 quan la Violeta, l'única filla del Jota, va prendre el relleu del seu pare al capdavant de La Traviesa. «Vaig estudiar audiovisuals, però sempre havia treballat a l'hoteleria i quan vaig començar a treballar aquí de seguida em vaig adonar que havia de ser jo qui seguís amb La Travi», narra.
«Ara, a banda dels diumenges a la tarda que són un clàssic, també obrim els dissabtes, per donar cabuda a altres grups que no encaixen tant els diumenges», explica la Violeta. Tot i que La Travi s'hagi mantingut gairebé intacta amb el pas dels anys (fins i tot amb el Pere Papiol, el cambrer, que es va jubilar fa tot just uns mesos), el cert és que l'entorn s'ha urbanitzat i hi ha hagut èpoques de conflictes amb els veïns. «Ara ho portem tot a ratlla, mesurem bé els decibels que emetem i no tenim cap problema, quan la Policia Local ve sempre treu informes favorables», explica la Violeta.
La nova propietària explica alguns retocs de manteniment que ha hagut de fer al bar, però el cert és que la Violeta ho té clar. «La clau és mantenir la línia de l'èxit dels últims 40 anys», explica, mentre sosté en braços el petit Jim, que tot just gateja. «T'agradaria una tercera generació a La Traviesa?», li preguntem. La Violeta somriu i reconeix que «seria fantàstic veure la Lan i el Jim a La Travi en un futur», en referència als seus dos fills.
Per ara, dissabte 8 de desembre celebraran els 40 anys amb música des del migdia i fins al vespre, amb sangria per a tothom i amb animació al pati i a l'interior del local. La Traviesa, emblema de l'activitat cultural a Torredembarra segueix, intacta i amb aquella àurea especial, marcant el ritme musical de la vila.