Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un treball de la URV apunta que entre un 16 i 18% de preadolescents tenen idees suïcides

Segons les investigadores, els principals factors de risc són els símptomes depressiu, l’ansietat i els trastorn obsessiu compulsiu

Un 16% de nens i nenes han pensat en provocar-se la mort | TarragonaDigital

 

Intentar llevar-se la vida ha passat pel cap d’un 16 i 18% dels nens i nenes preadolescents. Si més no, així ho assenyalen les investigadores del grup de recerca en Nutrició i Salut Mental, del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Amb l’objectiu d’avaluar amb quina freqüència es produïa aquest fet, pensant a provocar-se la morta o amenaçar de fer-ho, han observat quins són els principals factors que la desencadenen.

La conducta suïcida és més alta en els nois

Un total de 720 nens i 794 nenes que estudien en 13 centres reusencs —públics i concertats— van participar en el treball. Aquests, entre els 10 i els 13 anys, a l’inici de l’estudi van respondre un seguit de tests psicològics que van permetre detectar qui mostrava símptomes emocionals relacionats amb la depressió, l’ansietat i el trastorn obsessiu compulsiu (TOC).

Tot seguit,  les investigadores van establir un grup de risc de problemes emocionals i un grup de control per tal de diagnosticar aquests trastorns i fer el seguiment de cadascun dels nois i noies mitjançant criteris internacionalment estandarditzats.

La recerca es va distribuir en tres períodes. Durant el primer, un 16% de l’alumnat va afirmar que havia tingut la idea de treure’s la vida, dels quals un 33% la mantenien un any més tard. Tant en el segon període com en el tercer, les idees de suïcidi les van manifestar el 18% dels estudiants enquestats.

Pel que fa al risc de suïcidi, determinat a partir d’entrevistes individuals, el van presentar el 12,2% d’escolars d’una edat mitjana d’11 anys. Tanmateix, sembla que la conducta suïcida predomina més en el sexe masculí.

La situació socioeconòmica pot influir en el suïcidi

«En els nens són els símptomes depressius previs els que acaben determinant la ideació suïcida posterior», argumenta Núria Voltas, una de les investigadores de l’estudi. Per la seva part, les nens combinen símptomes d’ansietat, de TOC i també hi influeix la situació socioeconòmica de la família.

Segona la investigadora,  l’estudi «pot ajudar a tenir aquest aspecte més controlat i poder fer prevenció entre els preadolescents, que estan en una època de gran vulnerabilitat». Tothom que ho desitgi pot consultar-lo a la revista científica ‘Archives of Suicide Research’.