Les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) de Tarragona han dit prou i han reclamat a l'Ajuntament «que compleixi el compromís que va adquirir amb nosaltres» en el plenari del mes de juliol, on va aprovar una moció que instava a incloure-les com a beneficiàries del complement salarial amb motiu de l'exposició a la Covid-19 que la Generalitat ha concedit al personal sanitari. L'Atenció Domiciliària a persones dependents no s'ha aturat durant els mesos de la pandèmia.
«Sentim que només se'ns considera personal essencial per a treballar i arriscar la salut, per a la resta som personal invisible», lamenta la Gemma Ortells, presidenta del Comitè d'Empresa. «Nosaltres també som mereixedores del plus salarial de la Generalitat per la Covid-19», valora. El secretari general de la UGT a les comarques de Tarragona, Joan Llort, ha recordat que la moció aprovada al plenari de Tarragona es comprometia «a què l'Ajuntament assumís aquest complement i després demani a la Generalitat que el rescabali» a través del Departament d'Afers Socials.
El SAD és el servei municipal d'atenció a domicili per a persones dependents
«La realitat és que la nostra situació és molt delicada i els nostres mous molt precaris, amb una jornada completa que supera per poc els 900 euros», denuncien les traballadores. «Demanem que es dignifiquin les nostres condicions», asseveren en relació al servei que l'Ajuntament té externalitzat a la Xarxa Santa Tecla. El complement l'hauria d'assumir l'autoritat municipal, però, en un esforç que Llort considera «molt assequible» en entendre que és una paga afegida de no més de 250 euros per treballador. Depèn de cada cas.
L'estirada d'orelles, encapçalada pel sindicat UGT, també afecta l'Ajuntament del Vendrell, qui segons Llort «directament s'ha desentès» de la reivindicació «tot escudant-se en tercers». El consistori del Penedès considera que, si s'ha d'efectuar el pagament, ho hauria de fer la Generalitat, en una posició que les treballadores de la cura a persones dependents no entenen. En total, entre el SAD de Tarragona i el del Vendrell, el complement hauria de beneficiar un total de 170 treballadors i treballadores.
Una moció de l'Ajuntament de Tarragona instava a pagar els complements salarials al juliol
Les treballadores no descarten engegar «possibles accions de protesta», si bé l'escenari no s'ha volgut posar sobre la taula de forma explícita. L'esclat de la pandèmia no ha suprimit les atencions a domicili del SAD, que s'han reduït entre un 25 i un 45% en aquests mesos de forma presencial. «En aquelles famílies que ens han demanat no acudir per evitar el contacte amb persones de fora, l'atenció ha passat al format telefònic», explica la Gemma.
En els darrers mesos, assegura, «la demanda del servei està augmentant» degut a l'elevat nombre de persones grans que estaven amb residències i que, amb por, els familiars han decidit portar a casa en aquests mesos per garantir «la millor atenció possible» amb ells. Són nous casos on ha hagut d'entrar el SAD municipal. «Creiem que estem demanant una cosa molt bàsica, que de fet és un compromís que l'Ajuntament de Tarragona ja va assumir en aquell plenari», han insistit.
La resposta de l'Institut Municipal de Serveis Socials
A mitja tarda d'aquest dilluns, 2 de novembre, el consistori ha enviat un comunicat de premsa on s'han informat de la versió de l'Institut Municipal de Serveis Socials. L'Ajuntament de Tarragona ha explicat que «a partir del 16 de març -i mentre van durar les mesures adoptades per contenir la pandèmia del COVID-19 recollides en el RDL 463/2020, del 14 de març- es va procedir a la modificació del contracte del Servei d'Atenció Domiciliària, ja que van trobar oportú mantenir el contracte en vigor, i per tant, preservar els llocs de treball del SAD».
Així mateix, des del consistori han afegit que «a la Fundació Santa Tecla se li han abonat els imports pels següent conceptes: Serveis o subministraments efectivament prestats; despeses salarials del personal adscrit al contracte que no han realitzat el servei; despeses corresponents al manteniment de la garantia definitiva i de les pòlisses d'assegurances subscrites per obligació contractual. És la Generalitat qui ha de gratificar econòmicament al personal sanitari, sociosanitari i residencial que va estar en contacte amb el virus durant els primers dies de la pandèmia».