Treballadors lleidatans de la fàbrica de Virginias demandaran l'empresa

Una seixantena de treballadors de les fàbriques de Reus i Lleida es quedaran sense feina quan s'acabi el febrer i se sumaran als 63 de principis d'any

Imatge d'arxiu de l'interior d'una fàbrica de Virginias | Vicenç Llurba

Un total de dinou treballadors de la marca de torrons i galetes Virginias demandaran per acomiadament improcedent Risi i Acrimont -que van comprar la unitat productiva de Virginias- i també Industrias Rodríguez, que tenia la marca inicialment, segons ha publicat el 'Diari Més'.

L'empresa va entrar en concurs de creditors l'any passat i després de la venda es va posar damunt la taula que 125 empleats deixarien de treballar-hi. Concretament, 63 van deixar de fer-ho a mitjans de gener i una seixantena més –de la fàbrica a Pardinyes, Lleida, i de Reus- ho faran el 28 de febrer. D'aquesta segona tanda, es preveu que més d'una quarantena també demandaran l'empresa. L'objectiu és que els afectats rebin tres anys i mig de salari d'indemnització en lloc de l'any que se'ls ha pagat.

La subrogació dels contractes de treball

La lletrada que representa els treballadors, Encarna Quirós, ha explicat que la formalització de la venda de la unitat productiva de Virginias a Risi i Acrimont hauria hagut de comportar per «obligació concursal» una subrogació de tots els contractes de treball. «Acrimont ha subrogat una part, que encara no està formalitzada, però a la resta de treballadors no se'ls ha ofert aquesta possibilitat», ha comentat.

D'altra banda, Industrias Rodríguez, que era el fabricant de Virginias, podria estar vinculada a altres empreses. En aquesta línia, es vol acreditar que «Industrias Rodríguez no és una empresa aïllada, sinó que conforma part d'un grup i que, si és així, aquest grup també ha de tenir una responsabilitat solidària pels acomiadaments». El primer pas abans d'arribar a la presentació de les demandes és l'acte de conciliació administrativa, el 13 de març. És un tràmit obligatori que no poden obviar, però Quirós admet que no tenen cap esperança en arribar a un acord. Passada aquesta fase, es formalitzaran les demandes als jutjats.

Un problema que ve de llarg

El passat mes d'agost del 2018 ja es va anunciar que l'empresa de torrons i galetes Virginias acomiadaria més de 120 dels 157 treballadors en canviar de propietaris després d'una subhasta de l'empresa, segons va publicar en el seu moment el Diari de Tarragona. El jutjat mercantil de Tarragona va emetre a l'agost l'auto d'adjudicació de la unitat productiva i les marques de Virginias a Acrimont Investment i Risi, que van fer la millor oferta per més de cinc milions d'euros.

Segons l'auto del jutge, Acrimont subrogaria 37 treballadors -17 de fixos i vint de fixos discontinus- del total de 160 persones que van treballar, de mitjana, el 2017. A més de la planta de Reus, amb el gran gruix de treballadors, Virginias també té una altra fàbrica a Pardinyes, a Lleida. L'empresa va entrar en concurs de creditors amb deutes d'uns setze milions d'euros.

  • També et pot interessar: Els treballadors de la fàbrica de Virginias de Pardinyes denuncien «persecució laboral»

Comentaris

envia el comentari