15.000 treballadors del sector de la logística i del transport de mercaderies per carretera de la demarcació de Barcelona estan cridats a una vaga de 24 hores des d'aquest dimarts a les deu del vespre. Els sindicats han convocat l'aturada per reclamar millores salarials després de nou anys de sou congelat i de negociacions de conveni bloquejades.
Els representants laborals també s'oposen a regularització de la jornada de dilluns a diumenge que proposa la patronal. Les organitzacions empresarials de la logística i transport Uno i Transcalit no s'han presentat a la reunió convocada aquest dilluns a la seu del Departament de Treball per evitar l'aturada al·legant problemes d'agenda.
Serveis mínims, supeditats a la conservació de productes concrets
Per garantir el servei essencial de transport, el Govern ha decretat uns serveis mínims segons els quals els transportistes només mouran productes que no siguin susceptibles de conservar-se més enllà de 24 hores i els establiments sanitaris i farmacèutics s'hauran d'abastir amb la mateixa plantilla que un dia festiu.
La direcció de les empreses o centres afectats hauran de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims. Les feines les hauran de fer, preferentment, el personal que no exerceixi el dret de vaga. L'aturada afectarà grans empreses de transport com Amazon, així com empreses d'abastiment de productes industrials i de distribució, com les companyies que distribueixen el material descarregat al port de Barcelona.
Durant les 24 hores d'aturada no desapareixeran els camions de les carreteres barcelonines perquè només els treballadors assalariats del sector estan cridats a seguir-la i no pas els autònoms.
La primera vaga del col·lectiu en nou anys a Barcelona
Aquesta és la primera vaga de les empreses que es regeixen pel conveni col·lectiu de transport de mercaderies i logística de la província de Barcelona en nou anys. Els sindicats convocants, CCOO i UGT, avisen, però, que aquesta pot ser la primera de moltes mobilitzacions i no descarten fer més vagues durant els mesos de novembre i desembre, un període amb molta feina pel sector.
La patronal nega que els sous estiguin congelats
D'altra banda, les patronals han defensat la seva proposta i han negat que els sous estiguin congelats des del 2011, com diuen els sindicats, perquè el conveni té una clàusula d'antiguitat que comporta un augment vegetatiu anual de l'1,8%. La Federació Catalana de Transports de Barcelona (Transcalit) considera que els representants dels treballadors tenen una posició «inamovible» i els acusa de "negar-se a negociar qualsevol punt proposat per les patronals".
En concret, les organitzacions empresarials afirmen que ha posat sobre la taula un augment salarial per treballador i any de 1.500 euros a canvi d'establir una jornada anual de 1.780 hores i que es pugui treballar de dilluns a diumenge. En cap cas, diuen, reclamen que aquestes jornades siguin ininterrompudes sinó que es farien «respectant els descansos establerts legalment».
Pel que fa a la plantada patronal de la reunió a Treball, tant Transcalit com Uno argumenten que van comunicar que no podien assistir-hi per problemes d'agenda dels seus representants legals i que van demanar que s'ajornés, sense rebre cap resposta. Les dues organitzacions han reiterat que no s'han aixecat de la mesa de negociació i que tenen voluntat d'arribar a un acord.
Els treballadors veuen «inacceptables» les condicions de les patronals
Pels sindicats, però, la proposta patronal és «inacceptable» si es té en compte que el conveni no s'ha revisat a l'alça en nou anys. Alhora critiquen que les organitzacions empresarials vinculin l'augment salarial a un canvi de jornada «irregular» que inclou el cap de setmana, quan ara és de dilluns a divendres. Ara mateix, les empreses que necessiten treballar el cap de setmana per necessitats del servei ho fan mitjançant acords concrets retribuïts tal com estipula el conveni, han recordat.
UGT i CCOO han remarcat la importància de pactar un nou conveni sectorial perquè, mentre no s'actualitza, les empreses arriben a acords concrets amb els seus treballadors i moltes vegades aposten per subcontractar companyies multiserveis que paguen un 40% menys de salari i posen condicions de salari per sota del sou mínim definit pel conveni sectorial.