El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa ús de la residència oficial per als titulars d'aquest càrrec, el Palau de la Moncloa, des de la seva arribada a la prefectura de l'executiu central, el mes de juny de l'any 2018. En aquests gairebé dos anys de presidència, Sánchez viu ara mateix, sens dubte, un dels seus moments més complicats: s'enfronta a la crisi del coronavirus, en primer terme sanitària, però alhora econòmica i social.
Moncloa, un focus d'infeccions
Venen mesos molt durs per a un Sánchez que, a més, s'ha trobat de ben a prop amb el coronavirus: han caigut malalts la seva esposa, Begoña Gómez; la seva mà dreta i vicepresidenta primera, Carmen Calvo, o ministres com ara Irene Montero i Carolina Darias. En els darrers dies, també s'han infectat membres del Comitè Tècnic com Fernando Simón o Laurentino Ceña. Aquesta elevada quantitat de contagis ha fet del complex residencial el punt amb més infeccions per coronavirus de tota l'administració pública espanyola.
La dada s'ha convertit, a més, en un focus de temor. Una por que Sánchez constata dia a dia amb els seus propis ulls: hi ha tensió entre els treballadors del complex perquè no tenen dades concretes sobre com evoluciona la cadena de contagis i desconeixen quins companys estan infectats i quins no. Entre personal administratiu, funcionaris, seguretat i el servei, a la Moncloa hi treballen habitualment unes 2.000 persones de les quals, actualment, algunes fan teletreball.
Temor entre els treballadors
Entre el personal essencial de la casa, però, no saben quina quantitat de companys treballa des de la llar i qui no va a la feina, per exemple, perquè es troba de baixa per la malaltia. Aquesta manca de dades els fa viure amb el pànic de no saber si, pels contactes que han tingut en els dies previs, també poden estar infectats.
Farts de la situació, i segons ha informat 'Voz Pópuli', des dels sindicats que representen els treballadors de la Moncloa ja s'han posat en contacte amb la subdirectora general de Recursos Humans, María José Martínez, per demanar dades i tranquil·litzar la plantilla que segueix treballant presencialment. Són dies, doncs, de patiment a la Moncloa i a Pedro Sánchez li toca viure de prop aquesta situació.