Després de mesos de desacords entre els treballadors de la neteja de Salou i l'empresa que presta el servei —UTE Salou Net—, l'amenaça de vaga que planava a l'aire per si no s'arribava a un acord, s'ha fet realitat. Divendres al matí, els membres del Comitè d'Empresa es van reunir amb l'empresa i els hi van demanar d'aplicar el conveni col·lectiu vigent. Segons el sindicat STR, el majoritari entre els treballadors, l'empresa els va argumentar que aplicar el conveni els suposaria incrementar el cost del servei un 25%.
Els sindicats no creuen els arguments de l'UTE Salou Net
En aquell punt, els representants dels treballadors van sol·licitar que se'ls detallés per què l'aplicació del conveni encaria tant el servei, un fet que, consideren des de STR, que no encaixa amb els pressupostos de l'empresa. Expliquen que la empresa no va voler respondre tot i que, en declaracions a Tarragona Digital, Josep M. Orts, cap de servei de l'UTE Salou Net, confirma que aquesta xifra els hi van donar uns tècnics especialistes. A més, la justifiquen perquè, amb el retorn del conveni de 2008, la jornada laboral dels treballadors passaria de 37 hores i mitja a 35, fet que suposaria haver de contractar més treballadors.
STR, però, fa una lectura de la situació en la qual la direcció de l'empresa prefereix «mantenir l'statu quo i seguir congelant el salari de 2014». Per aquest motiu, al mateix divendres a les cinc de la tarda, es va celebrar una assemblea dels treballadors. Els membres del Comitè d'Empresa van exposar com va anar la negociació amb la direcció de l'empresa. Els treballadors, per unanimitat, van decidir convocar la vaga per reclamar les seves reivindicacions davant de la que consideren una «situació de bloqueig».
UTE Salou Net diu que hi ha hagut tres reunions però cap negociació
Des de l'empresa, però, critiquen com s'han dut a terme les negociacions per part del sindicat STR. Asseguren que només hi ha hagut tres reunions però que no s'ha establert cap negociació concreta. Explica Orts que en la reunió del 14 de juny, tan sols es va formar la taula negociadora —on l'empresa va reconèixer els nous representants del Comitè d'Empresa com a negociadors. I és que des de la darrera taula negociadora, STR havia aconseguit la majoria entre els representants dels treballadors—.
Segons Orts, a la següent trobada, del 13 de juliol, no van poder negociar perquè els treballadors s'hi van presentar sense la plataforma —el recull de les peticions i demandes que volen aconseguir—. Això sí, la van presentar més tard i es demanava tornar al conveni de 2008 i l'augment salarial corresponent a l'IPC. La tercera reunió va ser la de divendres, on una vegada l'empresa va informar que els era «inassumible» acceptar les peticions dels treballadors, tampoc no es va intentar negociar una solució alternativa. I és que com han manifestat els treballadors en altres ocasions, recuperar la jornada laboral de 2008 és «irrenunciable».
El canvi de conveni es troba enmig d'un procediment judicial
A més a més, Josep M. Orts també explica que no es pot negociar el retorn del conveni de 2008 perquè aquesta qüestió es troba enmig d'un procediment judicial. Al proper mes d'octubre se celebrarà un judici on s'haurà de dictaminar quin dels dos convenis és el que hauria d'estar vigent. Per tant, des de l'empresa consideren que no té massa sentit negociar una qüestió que està a les mans d'un jutge.
UTE Salou Net critica que els sindicats no volen negociar
Com explica el cap de servei de l'UTE Salou Net, tres reunions —i menys si ni tan sols s'ha realitzat una negociació— no són suficients com per anar a una vaga. Sinó que considera que la vaga és un instrument on s'hi arriba després de múltiples sessions de negociació i on les posicions estan encallades. En aquest sentit, considera que els representants de STR «no han fet cap esforç per negociar» i critica que «en tres reunions no trenques negociacions».
A més explica que els representants del sindicat UGT —que tot i no ser majoria també té representació entre els treballadors— no tenen intenció de fer vaga. Aquests, segons comenta Orts, estan d'acord amb l'aplicació del conveni de 2014 però sí que reclamen una millora salarial pels treballadors. De totes maneres, des de l'empresa posen esperances en la mediació obligatòria que ha de tenir lloc a la Conselleria de Treball abans de fer la vaga i on hi han de participar representants de la direcció de l'empresa i dels sindicats.
Els dos convenis de la neteja de Salou
Per entendre la problemàtica ens hem de remuntar anys enrere. Al 2008, poc abans d'esclatar la crisi econòmica, els treballadors aconsegueixen un conveni amb una jornada laboral de 35 hores setmanals. Segons Orts, aquesta condició només es dona en un altre municipi de la zona —que posteriorment també l'acabaria modificant—. Però la crisi afecta i al 2014, es negocia un altre conveni, de 37 hores i mitja. Segons com explica Orts, aquesta jornada laboral equipara les condicions dels treballadors de la neteja amb els funcionaris municipals.
Tot segueix amb una certa estabilitat fins que el sindicat STR es fa amb la majoria sindical dins de l'empresa i comença a treballar per retornar a l'anterior conveni. Des de l'UTE Salou Net, però, expliquen que quan l'empresa es va fer càrrec del servei de la neteja de Salou, a l'1 maig de 2017, ja estava vigent el conveni de 2014 i que, per tant, ells l'hereten de l'empresa anterior. A més, també justifiquen que les condicions del concurs on es van presentar per aconseguir el contracte, estipulaven una jornada laboral de 37 hores i mitja.