Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els manifestants s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Reus a les 11 hores del matí

Treballadors del centre Bellissens del grup Pere Mata, en peu de guerra

Prop d’un centenar d’empleats es manifesten des del centre de Reus fins a l’institut psiquiàtric per denunciar la precarietat laboral del sector

Fa una setmana es van concentrar davant de l'Ajuntament de Reus a les 11 hores del matí
Fa una setmana es van concentrar davant de l'Ajuntament de Reus a les 11 hores del matí | Laia Riba

 

Prop d’un centenar de treballadors del centre Bellissens de discapacitats intel·lectuals i malalts mentals, pertanyent al grup Pere Mata, s’han manifestat aquest dilluns al matí a Reus. Els manifestants han anat a peu des del centre fins a l’institut psiquiàtric, situat a l’extraradi de la ciutat, amb pancartes i xiulets.

Situació «límit» pels treballadors dels dos centres de Reus

Els treballadors es queixen de la precarietat laboral que arrossega el sector d’atenció a persones amb dependència. El col·lectiu d'empleats de Villablanca Social i Villablanca Serveis Assistencials, empreses del grup Pere Mata, reclamen des de fa temps una millora de les condicions laborals i avisen que s'ha arribat a una situació «límit», fins al punt que pot repercutir en els usuaris. Diuen que hi ha moltes  baixes per estrès i sobrecàrrega laboral  entre la plantilla, de mig miler d’empleats.

Denuncien que el sector sempre ha estat menyspreat

«Per exemple, si de quatre usuaris passes a assumir-ne cinc, òbviament l’atenció es deteriora», explica el president del comitè d’empresa de Villablanca, Claudio Parodi (UGT), el qual ha insistit en l’augment de baixes de la plantilla  entre els dos centres que hi ha dins del recinte. Ja fa temps que aquest col·lectiu es queixa de la situació que arrossega un sector «sempre menyspreat, però que ara ha arribat al límit; el sector està sota mínims», ha dit Parodi.

Sous congelats i esforços extres

Els treballadors de Bellissens denuncien que en els darrers anys aquest col·lectiu ha hagut de fer front a «esforços extres» —com ara un augment de les ràtios d'atenció als usuaris, congelacions salarials, en alguns casos des del 2009, deteriorament de les condicions al lloc de feina, precarietat laboral, etc.—, mentre el grup, segons apunten des dels comitès d'empresa, ha seguit obtenint guanys, amb inversions d'1 a 3 milions d'euros en infraestructures.

A partir d’aquí, reclamen la recuperació del poder adquisitiu, augment de personal, estabilitat de les plantilles, eliminant l'eventualitat i millorant els llocs de treball, i una auditoria més «transparent» de les partides pressupostàries que la Generalitat adjudica a les empreses concertades. També volen que la Generalitat actualitzi els pressupostos, congelats des de fa deu anys, i que aquesta actualització es traslladi en una millora de les condicions laborals de les persones que hi treballen.

Pere Mata reitera l'aplicació de «petits increments» salarials a Bellissens

La direcció del grup Pere Mata remarca que en els dos darrers anys s'han aplicat «petits increments» sobre les taules salarials del conveni als professionals del centre Bellissens de l'1,2%. El grup ha respost així davant les reivindicacions de la plantilla que es queixen de precarietat laboral. Davant la mobilització convocada aquest dilluns al matí pel col·lectiu de treballadors per reclamar la millora de les condicions laborals, des de Pere Mata s'ha remès al posicionament que ja va emetre fa uns dies on exposava que  els treballadors gaudeixen d'un conveni propi  que és superior al del sector, de l'ordre del 8-15%.

A la vegada, recorda que durant tots aquests anys s'han mantingut les plantilles i s'han reforçat alguns serveis amb més personal. Des del grup també es destaca l'esforç inversor. «Villablanca segueix realitzant inversions que considera necessàries per millorar els seus espais exteriors i perquè els edificis siguin més confortables per a les persones ateses», exposa el grup.

Finalment, la direcció posa de manifest que «l'entorn i la situació econòmica del país no han ajudat a fer que el sector social i d'atenció a les persones amb discapacitat de Catalunya es recuperi després de la crisi». «Aquest fet té un impacte directe en les entitats que gestionen aquest tipus de servei i, per tant, en la qualitat de l'atenció a les persones que s'atenen i en les condicions laborals dels i de les professionals», conclou.

També et pot interessar: