Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els treballadors de l'Hospital de Móra es tanquen per denunciar el pagament del dèficit de l'hospital de Reus

El CatSalut ha promès resoldre al gener quin tipus d'empresa pública assumirà la gestió del centre hospitalari ebrenc

El personal de l'Hospital de Móra d'Ebre en el moment d'iniciar la tancada de 24 hores.
El personal de l'Hospital de Móra d'Ebre en el moment d'iniciar la tancada de 24 hores. | TarragonaDigital

 

Els treballadors de la salut de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre han iniciat a les 9 del matí d'aquest dimecres, 12 de desembre, una tancada a la recepció del centre hospitalari, que s'allargarà fins aquest dijous al matí. Protesten pel desviament dels fons reservats que els queden per tapar el dèficit de l'Hospital Sant Joan de Reus i de la desinversió i les retallades que s'han patit al centre ebrenc. El comitè d'empresa i l'Ajuntament de Móra d'Ebre han decidit abandonar el seu lloc al Consell d'Administració de la gestora Gecohsa perquè no se'ls té en compte i adverteixen que hi haurà més accions de protesta si no es concreta, al gener, com serà l'empresa pública que el CatSalut ha anunciat que es crearà l'any que ve per gestionar els hospitals de Móra d'Ebre i Reus.

Cansats del que consideren un «espoli» del seu estalvi, els treballadors de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre fan aquest dimecres una tancada de protesta a la recepció del centre hospitalari. La concentració s'ha organitzat arran que Gecohsa —filial de Sagessa i gestora de l'hospital—, pugui tornar a desviar 3,5 milions d'euros els fons reservats de l'Hospital de Móra d'Ebre per tapar el dèficit de l'Hospital Sant Joan de Reus. La decisió es podria prendre aquest divendres en els Consells d'Administració de Gecohsa i Sagessa. Fonts del Consell d'Administració apunten que, segons el contracte actual, és el CatSalut qui ha de dur a terme les inversions necessàries al centre hospitalari. 

El centre hospitalari de Reus va tancar el 2017 amb 3,2 milions d'euros de dèficit i el negatiu d'enguany pot rondar els 2,5 milions d'euros.  L'any 2016 ja es van desviar 4 milions d'euros dels fons reservats de Móra d'Ebre per cobrir els desajustos acumulats a Reus. En canvi, a l'Hospital de Móra d'Ebre fa anys que els treballadors assumeixen retallades, no cobren els objectius —quan sí que s'han pagat als treballadors de l'Hospital Sant Joan— i acumulen una greu desinversió. «Estem farts d'aquesta situació i volem marxar de Reus o no s'aguantarà l'hospital», ha advertit el portaveu del comitè d'empresa dels treballadors de l'Hospital de Móra d'Ebre, José Domínguez. 

Els treballadors de l'Hospital de Móra d'Ebre han fet una tancada a la recepció.
Els treballadors de l'Hospital de Móra d'Ebre han fet una tancada a la recepció. | TarragonaDigital.com

 

El CatSalut ha promès resoldre al gener quin tipus d'empresa pública assumirà la gestió del centre hospitalari ebrenc, si es farà conjuntament amb el centre de Reus o per separat, i quines inversions poden garantir a curt termini. Com ha explicat l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, el director del CatSalut, Adrià Comella, s'ha compromès a concretar la primera quinzena de gener, com resoldrà els principals problemes de l'Hospital Comarcal. «Es va comprometre a venir a explicar si serà Gecohsa, o Gecohsa amb un altre nom, o serà una gestió diferent, i les inversions mínimes, que calculo que seran de 700.000 euros o 1 milió d'euros, que fan falta de forma immediata, a més d'un calendari d'altres inversions a llarg termini», ha assegurat l'alcalde. 

El centre compta amb un Pla d'Inversions, de 2,5 milions d'euros, on es detallen les millores necessàries com el del servei de radiologia, que té maquinària de més de 30 anys, els estants dels metges «que estan en una situació deplorable», els llits de part, la cafeteria que està tancada o altres serveis del centre. «A l'Hospital podem fer museu arqueològic de la sanitat», ha ironitzat Domínguez. 

Si al gener no es ratifiquen els compromisos del CatSalut, el comitè d'empresa ja adverteix que desplegaran més accions de protesta. «Si no es formalitza, els treballadors i el territori creiem que hem de dir prou. Que es consolidi l'empresa pública que ha dit el CatSalut seria la solució ideal, si és fa des de territori millor, i que vinguin les inversions que toca», ha reclamat el portaveu dels treballadors. 

Dimissions al Consell d'Administració

Tant el comitè d'empresa com l'Ajuntament de Móra d'Ebre han decidit abandonar el Consell d'Administració de Gecohsa. «Deixarem la cadira que hi tenim perquè no serveix per res, sentim que no ens han escoltat, ni ens han fet cas i han fet el mateix que veiem fent», ha dit Domínguez. L'Ajuntament de Móra hi formava part des de fa un any escaig però l'alcalde considera que no ha servit de res perquè acaben decidint els regidors de l'Ajuntament de Reus. «Hem intentat posar veu al Consell d'Administració però ha estat envà perquè no escolten pràcticament res», ha lamentat Piñol. 

Celeritat en el canvi de gestió

Des del grup d'ERC a la Ribera d'Ebre s'ha demanat «celeritat i rapidesa» en la concreció d'aquestes mesures i s'ha demanat que «el conglomerat dels grups que gestionen el centre de Reus no posin traves». «És primordial que es faci ràpid», ha dit el president dels republicans riberencs, Josep Maria Sáez. Sáez també ha exigit que no es faci «política de terra cremada» des de la gestora Sagessa i les seves filials en aquest procés de replegament. «Sobretot que regularitzin tots les contractes precaritzats en aquests anys perquè el CatSalut pugui gestionar l'hospital en les millors condicions possibles», ha dit. 

De fet, la precarietat laboral dels treballadors és un dels principals efectes de la desinversió i el desviament de l'estalvi de Móra d'Ebre. Fa anys que no se'ls paga els objectius o se'ls hi retribueixen de forma «minsa» i arrosseguen encara les retallades que, com la resta del sector, van assumir l'any 2012. «Hi ha molt personal en precari, a temps parcial i amb contractes temporals. Ara sortiran places però en quedaran moltes en precari i esperem que la nova empresa ho resolgui», ha apuntat Domínguez. L'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre té entre 250 i 300 treballadors, i assisteix la població de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, i el Priorat.