Els treballadors tindran permisos especials per anar a votar el 21-D

També els representants de les meses i els ocupadors tenen drets específics

L'Assemblea Nacional Catalana impulsa el «Dia de la Música» el proper 1 d'octubre
Les eleccions en dia laboral provoquen que s'hagin de donar permisos especials als treballadors | CatalunyaDiari.com

Les eleccions del 21 de desembre, a banda de representar un moment crucial pel futur de Catalunya, també tenen unes característiques que les fan d'allò més exclusives. Es tracta de la data, ja que es celebra en dijous, dia laboral, cosa que no succeïa a Espanya des de les votacions generals de 1982, les quals també es van celebrar en el quart dia de la setmana.

Per aquest motiu, apareixen molts dubtes sobre els drets i deures dels treballadors durant la jornada de demà, doncs molts desconeixen si poden prendre's el dia per anar a votar o, si pel contrari, han de respectar la jornada laboral i trobar un petit espai per poder exercir el seu dret a vot, en cas de ser possible.

Permís obligatori

Primer de tot, és necessari destacar que l'horari durant el qual se celebraran les eleccions i, per tant, es mantindran oberts els col·legis electorals, serà el mateix que en qualsevol altre esdeveniment d'aquestes característiques: de 9.00 hores a 20.00 hores. Amb aquesta primera premissa aclarida, és imprescindible conèixer dels permisos dels quals disposen els treballadors.

Qualsevol treballador que el seu horari laboral coincideixi, durant les vuit hores que es marquen per llei, dins de l'horari de les eleccions, té dret a un permís de quatre hores retribuïdes per poder exercir el seu dret a vot. D'altra banda, les hores de permís variaran segons el temps que coincideixi la jornada laboral i l'apertura dels col·legis.

D'aquesta manera, si l'horari del treballador només coincideix en un màxim de dues hores al de l'exercici de les votacions, no és necessari concedir hores per anar a votar. Si la coincidència és entre dues i quatre hores, el permís que es concedeix és de dues hores, mentre que si el temps que s'empaten les dues activitats és d'entre quatre i sis hores, el temps permès per anar a votar serà de tres hores.

Permís especial pels membres de la mesa

Aquells que hagin d'exercir, durant el 21 de desembre, com a representants de la mesa, interventors o apoderats, gaudiran del permís total del dia, així com de les cinc primeres hores laborals del divendres 22 de desembre, per tal de permetre el desenvolupament normal de les activitats.

A més, els qui hagin de ser membres i treballin la nit d'avui, 20 de desembre, o la del dia de les eleccions, tindran dret a gaudir d'un canvi d'horari, amb motiu de la necessitat de no trobar-se durant la jornada d'eleccions amb l'esgotament de la nit prèvia laboral.

Drets de l'ocupador

Aquell qui tingui a disposició a treballadors, ha de tenir en compte que, tots aquells qui li demanin un permís per absentar-se de les seves tasques professionals, només seran retribuïts si entreguen el justificant que demostri que han anat a votar. Aquest document es proporciona, únicament, a les meses dels col·legis.

Participació històrica

Les complicacions i els contratemps que poden aparèixer durant la jornada de demà, a causa de la celebració de les eleccions en dia laboral, no haurien d'impedir que les votacions assoleixin xifres històriques. D'aquesta manera, s'apunta que els registres de votants pel 21 de desembre podrien arribar al 80% dels electors, els quals superarien les dades de fa dos anys, quan el 74,95% dels catalans van participar en els comicis.


Comentaris

envia el comentari