La Plataforma Trens Dignes de les Terres de l'Ebre ha alertat que faran mobilitzacions «contundents» si Adif i Renfe no milloren els horaris de l'R16 amb l'entrada en funcionament del Corredor a Vandellòs. La plataforma ha mantingut una reunió aquest dijous amb el secretari de Mobilitat, Isidre Gavín, en la que han fet front comú en aquesta qüestió, segons la portaveu del moviment, Montse Castellà. Castellà ha indicat que la posada en funcionament del Corredor a Vandellòsha de permetre millorar el servei i ha lamentat que els horaris que s'han conegut fins ara «anuncien un pitjor servei». «Tindrem una nova infraestructura per no millorar el servei», ha declarat. La Generalitat ha de rebre la proposta definitiva d'horaris abans que finalitzi l'any i llavors la Plataforma l'estudiarà i decidirà les properes actuacions.
⚠️‼️ Primícia de @trenesmania
Mos mosseguem la llengua ?? https://t.co/2SYWwCpRA9— TRENS DIGNES EBRE (@TrensDignesEbre) December 17, 2019
En aquest sentit, Castellà ha indicat que tot i l'evolució de les reunions entre la Generalitat —que va fer una contraproposta— i Adif han arribat a un punt que «no es pot avançar més si Adif no cedeix». En concret, ha indicat que l'R16 ha de tenir serveis de mitja distància que vagin per la línia de l'Alta Velocitat i més freqüències de pas. També ha reclamat que l'Euromed s'aturi a l'Ebre, cosa que no es contempla en l'actual proposta, i ha alertat que no admetran que es retirin serveis com aquest, aconseguit fa tres anys «després de vint passant de llarg». «No admetrem que desapareguin serveis, donem de marge fins que acabi l'any i es facin públics els horaris, si no hi estem d'acord, farem mobilitzacions», ha insistit.
Horaris «inflats» i retards «crònics»
Sobre la situació actual, ha denunciat que en els darrers tres anys l'R16 ha patit tres canvis d'horaris i que han estat «a pitjor». En concret, Castellà ha dit que s'han «inflat» els horaris i s'han incorporat retards de manera «crònica», amb trens que han perdut fins a 20 minuts. Ha afegit que l'entrada en vigor de la variant de Vandellòs hauria de millorar aquesta situació i que, en canvi, amb la proposta actual això no s'aconsegueix. «Si no fem servir la línia d'alta velocitat i no s'utilitza correctament la variant de Vandellòs, els trens triguen dues hores i mitja o dues hores i tres quarts en fer Tortosa-Aldea-Barcelona», ha exemplificat.
En sortir de la trobada, la portaveu ha explicat que la d'aquest dijous ha estat la primera d'un seguit de reunions amb el Departament de Territori amb qui volen establir una relació de «bilateralitat» després que «la majoria de polítics del territori no s'ha posat les piles».
Este és un tren de la sèrie 447
Velocitat màxima:120 km/h
Sense remodelació interior
Seients durs, per a trajectes curts
És lo tren que @Renfe i @territoricat han triat per a fer el recorregut BCN-Tortosa-València:
- 2h 45min a Tortosa
- més de 5h a VAL
És indecent! @rod16catpic.twitter.com/w9nipw5kuM— montse castellà espuny ? (@montsecastella) December 19, 2019