Aquest dimarts es compleixen tres mesos des que una explosió a l'empresa IQOXE va deixar tres morts i molt neguit entre la ciutadania del Camp de Tarragona. Els veïns dels barris de Ponent de Tarragona van ser els que més van patir les conseqüències del sinistre, alguns dels quals amb danys materials als seus domicilis. Quasi cent dies després, encara n'hi ha que no s'han arreglat, si bé la solució definitiva ara ja sembla molt a prop. La deflagració va sacsejar consciències en els àmbits social, econòmic i polític, però la crisi del coronavirus ha alterat l'ordre de preocupacions. Tot i això, els veïns de Bonavista no renuncien a seguir reclamant canvis per evitar un altre episodi com el del 14 de gener.
La presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, reconeix que el confinament «ho ha endarrerit tot una mica», en referència a les reparacions i als canvis en la gestió de les emergències que provenen del món polític. Sobre aquest darrer aspecte, el Govern va aprovar un nou Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, el Plaseqta, però Gutiérrez reclama que per al barri «no hi ha un pla específic de seguretat ni d'evacuació». «Un cop acabi el confinament, no deixarem de demanar-ho», avança.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
«Fa un mes ens van dir que estava tot damunt la taula; però no ho volem a la taula, ho volem traduït en fets», reitera. Segons explica, la gran majoria dels veïns de Bonavista no saben què cal fer en cas d'una evacuació o confinament arran d'un accident químic. Defensa que els plans «s'han de treballar amb els tots els barris» de Ponent i lamenta que «si avui es produís un altre accident la gent no sabria com s'ha d'actuar».
Tot i que assegura que continuaran reclamant solucions, comenta que potser canviaran les formes. «No crec que fem més talls a la carretera», indica en referència a les mobilitzacions que havien impulsat les primeres setmanes posteriors a l'explosió. De tota manera, no descarta que se segueixin fent manifestacions, però amb un altre format. I defensa: «hem de treballar la solució amb els polítics».
Reparacions quasi acabades
La representant veïnal valora molt positivament la relació amb l'Ajuntament de Tarragona, que diu que «s'han portat molt bé» amb ells. «Confio que seguiran lluitant amb nosaltres, però des dels barris també hem de fer força», afirma. Al consistori també li reconeix el paper que ha jugat per agilitzar les reformes als immobles afectats per l'ona expansiva causada per l'explosió.
Des de l'Associació de Veïns de Bonavista van centralitzar bona part de les reclamacions dels afectats, especialment aquells que no tenien assegurança de llar o als quals la companyia no volia avançar els diners en entendre que ho havia de fer l'asseguradora d'IQOXE. En total, més de 150 casos. Les situacions més complexes han estat les de les famílies que no tenien pòlissa.
Finalment, i després de diverses negociacions, IQOXE es va avenir a avançar els diners en concepte d'indemnització. «Són persones que no podien afrontar les despeses i ara amb la indemnització podran fer les reformes», i concreta que són «pocs» els immobles que queden per arranjar. «Estem contents. Sí que han passat tres mesos, però crec que en un mes més ja estarà tot arreglat. Haurà estat tard, però s'haurà fet», valora.
Tot i això, fent un tomb per Bonavista encara es poden apreciar alguns desperfectes. En una botiga de cuines del carrer U l'esquerda que va aparèixer a una de les entrades no s'ha reparat. A l'interior però, la cosa sí que ha millorat i les planxes de pladur del sostre tornen a ser a lloc. Alguns veïns dels pisos superiors però, no estan tan satisfets. Una de les afectades explica que després de la visita del pèrit no s'han fet les obres. «Encara no puc pujar la persiana», indica. Al pis de sota s'hi veu un gran vidre esquerdat per la força de l'onada expansiva de l'explosió.
Sense moviments al pis de Torreforta
IQOXE també va avançar que es faria càrrec de les tasques de desenrunament i neteja de l'edifici de Torreforta que va rebre l'impacte de la planxa metàl·lica que va causar la mort a una persona, així com dels lloguers dels desallotjats. El cert però, és que les obres no s'han fet. «Aquí encara no ha vingut ningú, és una vergonya», comenta el veí del pis del costat per on va entrar el projectil. De fet, l'obertura i els danys són visibles des del carrer i l'immoble ha quedat a la intempèrie. La planxa va entrar per la finestra del tercer pis i va esfondrar el terra, causant la mort de l'home, que vivia al segon. Els familiars no hi han pogut tornar a viure i al balcó encara hi tenen roba estesa, com si el temps s'hagués congelat la tarda del 14 de gener.
Sense novetats en la causa judicial
Les causes de l'explosió, que va causar tres morts, són el principal objecte d'investigació de la justícia. La causa continua sota secret de sumari, a càrrec del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona. Els investigadors volen aclarir si la planta presentava deficiències o negligències de manteniment, i si incomplia la normativa de seguretat laboral. De fet, anteriorment Inspecció de Treball havia obert mitja dotzena d'expedients a l'empresa en matèria de salut, seguretat laboral i condicions de treball, i arran de l'incident es va anunciar que se n'obrien tres més –un d'ells per haver reprès l'activitat «sense avaluar riscos».
En paral·lel, IQOXE va encarregar a l'Institut Químic de Sarrià (IQS) una investigació independent sobre l'accident a la planta de la Canonja. Es dona el cas que IQOXE forma part des del 2017 de les empreses col·laboradores de la Fundació IQS.
A més, el Parlament va aprovar per unanimitat crear una comissió d'estudi de la seguretat de la petroquímica. El 4 de març es va constituir, però ha quedat aturada a causa de l'estat d'alarma. La comissió inclou un diputat per cada grup, inclòs el Grup Mixt, i la presideix Assumpta Escarp (PSC-Units).