Imatge de l'interior del Sepe

Amb tres mesos treballats ja pots cobrar el subsidi de 480 € al mes

Aquests són els requisits per cobrar una ajuda per desocupació si has treballat menys d'un any

La prestació contributiva per desocupació és l'ajuda més important per a desocupats a Espanya. Pots arribar a cobrar 1.500 € cada mes, però hi ha un requisit bàsic: haver cotitzat almenys 12 mesos a la Seguretat Social per tenir dret a la prestació.

A partir d'aquí es calcula el temps cotitzat i les bases de cotització per establir la quantia i la durada de la prestació. Les dificultats del mercat fan que no tothom tingui dret a una prestació per desocupació. Per això, hi ha el subsidi per desocupació.

El Servei Públic d'Ocupació (SEPE) ofereix una ajuda de 480 € al mes per a treballadors aturats que no tinguin el mínim cotitzat. Tanmateix, fins i tot en aquest cas l'administració exigeix haver cotitzat un mínim. Per tant, no podràs accedir a l'ajuda de 480 € sense tres mesos de cotització.

Quant he de cotitzar?

La bona notícia és que amb tres mesos cotitzats ja pots cobrar el subsidi de 480 € mensuals. Com més temps cotitzat acumulis, més augmentarà la durada del subsidi, podent arribar fins als 21 mesos. Per això, és essencial assegurar unes cotitzacions mínimes a la Seguretat Social.

Segons el SEPE, el subsidi per cotitzacions insuficients és l'opció més viable per cobrar una ajuda si has treballat menys d'un any. Per accedir a aquest subsidi has d'acreditar un cert nivell de cotitzacions i la quantitat requerida depèn de la situació del sol·licitant.

En el cas de les persones amb responsabilitats familiars, n'hi ha prou amb haver cotitzat 90 dies. En cas de no haver-hi responsabilitats familiars, se n'exigeix el doble (180 dies). A més d'aquesta cotització mínima, l'administració estableix altres requisits per cobrar el subsidi.

Subsidi per desocupació: requisits

El més important per cobrar aquesta ajuda és tenir el mínim de 90 o 180 dies cotitzats, segons la situació personal. A més a més, hi ha altres requisits que has de tenir en compte. Per exemple, estar en situació legal de desocupació, estar inscrit com a demandant d'ocupació i subscriure un compromís d'activitat.

De la mateixa manera, per accedir al subsidi de 480 € al mes has de tenir ingressos inferiors a 750 € mensuals (el 75 % del salari mínim). La quantia és invariable i ha pujat 17 € mensuals amb l'augment generalitzat de prestacions i subsidis. Un altre factor que cal tenir en compte és la durada.

Oficina de treball
Pots cobrar aquesta ajuda si tens un mínim de dies cotitzats. | EUROPA PRESS

És fonamental estar inscrit com a demandant d'ocupació i renovar el procediment periòdicament (el que es coneix com segellar l'atur). Ho pots fer per internet o de manera presencial, però el procediment varia segons la comunitat. Al web del SEPE trobaràs tots els serveis autonòmics de feina.

Quant dura el subsidi per cotitzacions insuficients?

La durada del subsidi per cotitzacions insuficients també dependrà de la situació personal del sol·licitant i quant hagi cotitzat. Amb responsabilitats familiars i menys de sis mesos cotitzats, durarà els mesos que hagis cotitzat (tres, quatre o cinc). Amb més de sis mesos cotitzats, durarà 21 mesos.

En el cas de no tenir responsabilitats familiars, el subsidi durarà sis mesos, sempre amb la premissa que hagis cotitzat el mínim de 180 dies. Per tant, tindràs dret a cobrar la prestació tant de temps com hagis cotitzat. Aquesta ajuda pot ser prorrogable en períodes de 6 mesos.

Tanmateix, si no has generat el dret a aquest subsidi, hi ha altres ajudes extraordinàries del SEPE per a aturats de llarga durada. Per exemple, el subsidi per a majors de 52 anys o la Renda Activa d'Inserció. També hi ha ajudes per a famílies vulnerables i en risc de pobresa, com ara l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp