La tecnologia no només obre camí cap al futur, sinó que també permet assolir fites científiques. En aquesta ocasió ho han viscut tres persones, d'entre 29 i 41 anys, que s'havien quedat paraplègiques després de patir un accident. Ara, per fi, han pogut tornar a posar-se drets i fer uns passos.
Una intervenció quirúrgica ha fet aquest miracle tecnològic possible. I és que aquesta ha consistit a implantar elèctrodes directament a la medul·la espinal dels pacients després que haguessin perdut tota la capacitat de moviment de les seves extremitats inferiors i el tronc.
Els tres joves, que comptaven amb una lesió completa de la medul·la espinal, han pogut tornar a posar-se drets, caminar i fins i tot fer activitats recreatives com a natació o ciclisme.
«Un dia després de començar a practicar vaig veure que les meves cames es movien una altra vegada; va ser una emoció molt intensa», assenyalava Michel Rocatti, un en una roda de premsa.
Una operació de quatre hores
Això ha estat possible gràcies a un sistema desenvolupat per investigadors de l'Escola Politècnica Central de la Lausana (EPFL), ubicada a Suïssa. El gran èxit s'ha aconseguit per la feina del neurocientífic Grégoire Courtine i de la neurocirurgiana Jocelyne Bloch, dirigents de l'equip de l'assaig clínic.
La intervenció quirúrgica va tenir una durada de quatre hores, on els metges van implantar setze elèctrodes en diferents punts de la medul·la espinal dels pacients, segons informa 'El País'.
El moviment es recupera gràcies a l'emissió de polsos elèctrics per part dels elèctrodes, que imiten els senyals que circulen a la medul·la espinal, la qual vincula el cervell amb les extremitats inferiors. Alhora, els elèctrodes van connectats a un ordinador que amb un sistema d'intel·ligència artificial reprodueix els impulsos necessaris per fer moviments.
Les paletes d'elèctrodes han estat dissenyades específicament per a lesions de medul·la i formen part d'un assaig clínic encara en curs. Així mateix, aquest miracle tecnològic és fruit dels anys de lluita per part de l'equip de Grégoire Courtine.
«Dissenyar per primera vegada una tecnologia específica per a aquest nou ús ens permet sincronitzar lʻestimulació amb el moment del moviment imitant els senyals reals que envia el cervell en caminar, per exemple», assenyala el científic.
Els tres pacients van poder tornar a estar drets immediatament després de l'operació. Tot i això, els ha costat uns mesos d'entrenament poder perfilar els moviments. «Quan faig servir l'aparell em trobo millor, em sento més fort i els dolors associats a la cadira de rodes desapareixen», explica Rocatti.
En 2018, David Mzee ja va aconseguir el 'miracle'
Fa gairebé quatre anys, David Mzee ja es va poder aixecar de la seva cadira de rodes i caminar amb l'ajuda d'un caminador. Mzee s'havia quedat paraplègic després d'una lesió parcial de la medul·la causada per un accident esportiu. Les seves imatges aixecant-se de la cadira de rodes i caminant van fer la volta al món.
Learning to Walk Again | David Mzee Shares His Wings for Life World Run Experience
Tot i les similituds que pugui presentar aquesta nova troballa amb què es va produir en 2018, hi ha una discrepància clau. «A diferència de la tècnica que utilitzem l'any 2018, aquesta actua en lesions més greus», ha ressaltat Bloch.
«Ara, per primera vegada, fem servir una tecnologia dissenyada específicament per modular de manera precisa totes les regions de la medul·la espinal importants per a l'activació dels músculs del tronc i de les cames», afegia la neurocirurgiana.
A més a més, el dispositiu compta amb un programari personalitzat que permet situar amb més precisió els elèctrodes a cada pacient. És a dir, en aquest sentit, es poden elaborar programes d'estimulació específics per a cada activitat física.