Un home saludant des de la finestra durant el confinament del 2020 a Madrid

Tres situacions en què Espanya podria tornar a decretar aviat un nou confinament

L'augment de la incidència de coronavirus a Espanya podria obligar a decretar un confinament nou

Sembla mentida, però no ho és. Aquell malson amb què hem somiat una i tantes vegades podria tornar a repetir-se a la vida real. El confinament per coronavirus pot tornar a establir-se. Així és, potser ens haurem de passar una altra temporada tancats a casa, veient la vida passar i resant perquè el tràmit acabi. De moment, només és una possibilitat, però no hi ha res descartat.

Ens ho hem guanyat a pols

El motiu del possible confinament és clar. L'augment de la incidència de coronavirus ha augmentat dràsticament durant les darreres setmanes, a més de l'arribada d'òmicron a Espanya.  Les notícies que arriben d'altres països com Àustria no són gaire positives. El país europeu ha estat el primer al continent que torna a confinar els seus ciutadans per una qüestió sanitària, cosa que comença a generar a l'Estat espanyol després de les sentències del Tribunal Constitucional.

Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient
El repunt de casos de coronavirus i l'aparició d'òmicron podria provocar un nou confinament | GTRES

L'esperança és l'última cosa que es perd

Tot i aquesta informació, que n'ha deixat uns quants esborronats, el govern espanyol descarta momentàniament un nou confinament. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, s'ha mostrat optimista i espera que l'estat d'alarma «no es repeteixi». D'altra banda, creu que la diferència entre Espanya i altres països la marca la vacunació, ja que l'estat espanyol és un dels que té un percentatge de persones vacunades més elevat d'Europa.

Sigui com sigui, aquest hipotètic confinament domiciliari podria ser una mica diferent de l'anterior, ja que arran de les sentències del Constitucional, el Govern hauria de decretar l'estat d'excepció o setge, i no el d'alarma.

El govern hauria de declarar l'estat d'excepció o el de setge per aprovar el confinament

En la declaració d'inconstitucionalitat del primer estat d'alarma, el TC va aclarir que el dret a circular pel territori nacional no és propi de l'estat d'alarma. Si bé es va considerar «necessàries, idònies i proporcionades» les mesures aplicades el març del 2020 per fer front a la pandèmia, va admetre que el Govern hauria d'haver declarat l'estat d'excepció.

Una dona caminant amb mascareta pels carrers de Madrid
De moment, s'ha descartat l'aplicació d'un nou confinament | GTRES

Antonio Benítez Ostos, advocat especialista en dret administratiu i soci director d'Administrativa Advocats, ha aclarit els dubtes. Exposa que «no hi ha una empara normativa ni una de legislativa que permeti al Govern fer restriccions de drets fonamentals». Per tant, en cas de voler decretar un nou confinament domiciliari, hi ha dues possibilitats: declarar un estat d'excepció o setge, o crear una llei orgànica.

Ningú entra ni ningú surt

Una altra de les mesures posades sobre la taula és la del tancament de les fronteres a Espanya. A banda del possible confinament nacional o territorial, el Govern té la potestat per restringir l'entrada i la sortida del país. Araceli Mangas Martín, catedràtica de Dret Internacional Públic de la Universitat Complutense de Madrid, explica que si l'Estat volgués imposar aquest tipus de restriccions duaneres, tan sols ho hauria de comunicar a la Comissió Europea i a la resta d'Estats membres.

Un agent de la Policia Nacional
El tancament de fronteres a Espanya és una possibilitat que el govern planteja | Policia Nacional

La catedràtica conclou, «en circumstàncies excepcionals molt greus, es pot fer immediatament, en hores», ja que «mai no es pot prohibir als nacionals entrar al territori nacional». No obstant això, si que existeix la possibilitat d'imposar una classe de condicions per entrar al territori espanyol.