Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'una infermera donant mascaretes i guants nous a un pacient que entra per ser atès al CAP d'Amposta

Triatges i visites telemàtiques, lliçons forçoses de la Covid que han vingut per quedar-se al CAP d'Amposta

Els facultatius només atenen presencialment sospitosos de contagi, urgències, malalts crònics, embarassades i criatures

Pla general d'una infermera donant mascaretes i guants nous a un pacient que entra per ser atès al CAP d'Amposta
Una infermera donant mascaretes i guants nous a un pacient que entra per ser atès al CAP d'Amposta | acn

A la porta del CAP d'Amposta, una tanca barra el pas davant de dues infermeres que s'encarreguen de fer el triatge dels pacients que esperen, distanciats, a ser atesos. Quan arriba el torn, han de netejar-se les mans i posar-se els guants i la mascareta que els donen al passadís d'accés. D'allí, a la consulta pertinent. Els facultatius s'han organitzat per equips. Un s'encarrega dels sospitosos de Covid-19, i els altres a patologies generals, urgències pediàtriques i atencions domiciliàries. Les sales d'espera estan desertes i dos de cada tres seients estan precintats. Les visites telemàtiques s'han multiplicat, i per sorpresa dels professionals sanitaris i dels pacients, agilitza la resolució dels casos i descongestiona l'agenda dels metges.

A dos quarts de vuit del matí, els quatre equips d'atenció primària que atenen des de CAP d'Amposta fan la primera reunió per organitzar el dia. El brífing matinal serveix per repassar protocols, l'aplicació de les mesures de prevenció i les incidències que ajuden a anar adaptant la feina dels equips al «nou» dia a dia. A l'equip de malalts respiratoris —per als casos de contagi de coronavirus—, al de patologia general i al d'atenció domiciliària, s'hi sumen equips, «de mínims» per atendre pediatria i obstetrícia. Els pediatres mantenen les revisions dels nadons fins a 15 mesos i les llevadores fan els controls necessaris a les embarassades. Aquestes visites es fan separades de l'activitat assistencial habitual i fins i tot s'han habilitat un accés diferent per la part posterior del centre.

A l'accés principal, dues infermeres fan triatge dels pacients. Se'ls pregunta si tenien cita prèvia i el motiu de la seva visita al CAP d'Amposta, si venen a fer tràmits —com recollir tires per al control del sucre, material de cures o informes— o si acudeixen per fer anàlisi i proves improrrogables, com el Sintrom. «Al pacient se li dona resposta al mateix moment, o l'enviem a casa on ja ens posem en contacte després per resoldre-ho», ha explicat el director del CAP, Francisco Guàrdia.

Els possibles contagiats

El circuit prioritari en aquests moments és el dels malalts amb problemes respiratoris. «Posem tot l'èmfasi perquè el pacient amb símptomes i sospites d'estar contagiat per coronavirus entri ràpidament al CAP i quedi separat de la resta de pacients. No poden estar a fora del CAP ni un minut», ha detallat Guàrdia.

En una ala de la primera planta del centre d'atenció primària ampostí, la metgessa i la infermera que assisteixen aquest dijous casos respiratoris es mantenen «aïllades» a la consulta fins que acabi el torn. A primera hora ja han atès un pacient sospitós i això les obliga a no sortir de l'habitacle ni treure's l'equipament de protecció fins que les rellevin. «No podem sortir per no contaminar perquè hem estat amb un pacient amb sospita. Cada pacient que s'atén, ens canviem l'equip de protecció», ha explicat la doctora Bonet.

Els símptomes més habituals que tracten són tos, febre i malestar. Quan el pacient arriba a la consulta, se li prenen les constants vitals i «de manera ràpida i amb poques preguntes», es revisa l'estat del pacient per reduir al màxim el temps de contacte amb ell. Fins ara la doctora Bonet ha atès sobretot pacients amb simptomatologia lleu. Se'ls recepta medicaments per alleugerir el malestar i, un cop inclosos en una llista de pacients sospitosos per Covid, se'ls fa seguiment a distància. Aquests dies la feina dels facultatius es complica també per diferenciar entre els símptomes que comparteix el virus i les al·lèrgies. «Ens hem trobat sobretot que la conjuntivitis, que és un símptoma de Covid i de les al·lèrgies, ens ha donat molts mals de cap a l'hora de diagnosticar», ha exemplificat.

Pla general d'una sala d'espera del CAP d'Amposta, amb una única pacient i un terç dels seients precintats
Una sala d'espera del CAP d'Amposta, amb un terç dels seients precintats | acn

Les visites telemàtiques

Els professionals que fan les visites presencials també s'encarreguen de les «noves» visites telemàtiques que s'han incrementat des de la crisi sanitària. «El percentatge és altíssim i es reparteixen entre tots els facultatius. Hi ha setmanes que hi ha un volum tan gran que reforcem el personal per fer-les», ha explicat el director del CAP d'Amposta. «Ha estat sorprenent per als professionals i per als pacients, perquè se solucionen els problemes a distància, no han de venir ni a demanar hora ni perdre temps. Li solucionem via e-consulta, SMS, o renovem receptes automàticament perquè vagin directament a la farmàcia a buscar el medicament. És una experiència molt bona i ha vingut per quedar-se», ha destacat Guàrdia.

«En un principi se'ns feia una muntanya i crèiem que seria molt difícil de portar. En canvi, ara hem vist que es pot solucionar molta feina presencial per aquesta via. Ha donat molt bons resultats i ens hem adonat que marcarà un abans i un després. Molts assumptes que ens omplien l'agenda es poden resoldre així», ha assegurat la doctora Maria Ángeles Morales. «Renovem receptes, enviem informes clínics i en pacients que són habituals, que venen gairebé diàriament a la consulta per dolors, per exemple d'artritis, els pots ajudar a distància. Ho fem sobretot per telèfon perquè sabem les patologies, els coneixes i pots variar el tractament o començar-ne d'altres perquè és fàcil fer-ho», ha afegit Morales.

Durant el matí, almenys dos pacients també han pogut conversar i consultar els seus problemes amb els metges per videoconferència. Solucionats alguns primers problemes tècnics, una pediatra ha respost les preguntes d'una mare sobre la seva filla i la doctora Bonfill ha fet l'atenció telemàtica a una pacient.

L'atenció a domicili i a les residències

Abans, la doctora Bonfill i la doctora Curto també han visitat les residències de gent gran, on ja passaven visita abans de la Covid. Ara s'encarreguen també de controlar les residències de persones amb discapacitat i els convents de religioses. El nou protocol consisteix a fer una consulta prèvia a distància amb alguna infermera dels centres i decidir en quin cas cal anar a fer una visita presencial. La situació no és greu a les residències de la zona, la majoria de testos han estat negatius, a excepció d'un positiu aïllat al convent de les Carmelites, però insisteixen que «la situació pot canviar d'una setmana a l'altra».

«Hem de ser conscients que no podem relaxar-nos ni abaixar la guàrdia. El desconfinament pot suposar una relaxació de les mesures i hem d'insistir molt en les residències lliures de Covid perquè la situació segueixi igual», ha demanat Curto. Respecte als avis han explicat que «des que estan confinats estan més tristos i tenen menys mobilitat» però també han detectat que les patologies agudes s'han reduït «molt». «N'hi ha moltes menys que quan la residència està oberta i entra més gent», ha afegit Bonfill.