Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Carles Puigdemont en una compareixença a l'Alguer.

Estrasburg declina la demanda de Puigdemont contra la suspensió d'un ple sobre l'1-O

L'expresident i 75 diputats catalans havien presentat la demanda contra la decisió del Constitucional

El Tribunal Europeu de Drets Humans  ha desestimat la demanda  que van presentar l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i uns altres 74 diputats contra la suspensió preventiva del ple del Parlament d'octubre de 2017, posterior a l'1-O, on s'anava a declarar la independència de Catalunya.  Els demandats argumentaven que la decisió de suspendre el ple que estava previst pel 9 d'octubre  havia violat els seus drets d'expressió, reunió i representació  i els dels votants que van participar en el referèndum de l'1-O.

La Cort europea afirma que la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional era «necessària en una societat democràtica» per «mantenir la seguretat pública, la defensa de l'ordre i la protecció dels drets i llibertats alienes». A més, recorda que el 10 d'octubre l'expresident Carles Puigdemont va fer finalment la seva compareixença i per tant, creu que la demanda per la suspensió del ple del 9 és «manifestament infundada».

El TC va suspendre la convocatòria del ple perquè «produiria un perjudici d'impossible o molt difícil reparació»   | CatalunyaDiari.com

 

El PSC recorre el ple i el TC el suspèn

El PSC va presentar un recurs al TC en què al·legava que tant el referèndum que s'havia convocat com la mateixa llei estaven suspeses pel TC, entenent que l'admissió a tràmit de la iniciativa de JxSí i la CUP suposava «ignorar expressament la suspensió acordada pel TC» en tant que fan referència a la llei suspesa. A més, s'alertava els magistrats que durant el ple es pretenia «procedir a la declaració formal d'independència».

El 5 d'octubre els magistrats van decidir aplicar l'article 56.6 de la Llei Orgànica del TC i suspendre la convocatòria del ple adduint la «urgència excepcional» que recull aquest article. La justificació: que el ple «produiria un perjudici d'impossible o molt difícil reparació» que en el cas que no se suspengués cautelarment «faria perdre la finalitat del recurs d'empara» del PSC. Per altra banda, l'alt tribunal va avisar en una notificació a Forcadell i els membres de la Mesa de les «eventuals responsabilitats, inclosa la penal» en les que podien incórrer si no atenien la suspensió.

El 10 d'octubre es celebra el ple

Després de la decisió del TC, els socialistes van matisar que no demanaven suspendre el ple sinó suspendre la compareixença de Puigdemont per fer referència a una llei suspesa. Finalment, el ple va celebrar-se el 10 d'octubre, dia en què Puigdemont va «assumir que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república» proposant immediatament després que el Parlament suspengués els efectes de la declaració d'independència.

També et pot interessar...