El Suprem no aclareix si els bancs han de pagar l'impost de les hipoteques

Dijous el tribunal va decidir que havien de ser les entitats bancàries les que assumeixin aquest cost, però ara s'ha fet enrere

El Suprem no aclareix si són els bancs els que han de pagar l'impost de les hipoteques
El Suprem no aclareix si són els bancs els que han de pagar l'impost de les hipoteques | cedida

El Tribunal Suprem ha decidit fer-se enrere aquest divendres, i deixa a l'aire si han de ser els bancs o els clients els que paguin l'impost a les hipoteques. Recordem que ahir mateix una sentència del tribunal va dictaminar que aquest import, que oscil·lava entre el 0,5% i l'1,5% del cost total de la hipoteca contractada, havia de ser assumit per les entitats bancàries, però ara repensarà la seva resolució. 

En una nota pública emesa avui al migdia, el Suprem assegura que la decisió ha estat presa davant l'«enorme repercussió econòmica i social» que podria tenir l'anterior. En definitiva, ara per ara, la sentència que obligava els bancs a assumir l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (IAJD) es queda «sense efecte», fins que es prengui una decisió ferma en aquest sentit. 

Una decisió molt dura per als bancs

Els magistrats del tribunal, Jesús Escudero, Dimitry Berberoff i Nicolás Maurandi, aquest últim amb un vot particular en desacord, van considerar ahir que les entitats bancàries eren les úniques interessades a considerar com a escriptures públiques els contractes hipotecaris firmats amb els seus clients, ja que d'aquesta forma disposen d'una prova notarial que, en cas d'impagament, els permet executar-la. 

El Tribunal Suprem s'ha fet enrere en la decisió sobre els impostos hipotecaris
El Tribunal Suprem s'ha fet enrere en la decisió sobre els impostos hipotecaris | Cedida

 

La decisió va significar un duríssim cop per als bancs, que van registrar pèrdues importants a la borsa durant tot el dia, i també un canvi de jurisprudència. En concret, que els bancs que atorguen els préstecs assumeixin l'impost modificava una sentència encara més anterior de la llei d'Impost sobre les Transmissions Patrimonials (ITP), que estipulava que havien de ser els prestataris els que paguin els diners, que anaven a parar a les seves respectives comunitats autònomes.

Uns sis milions d'espanyols amb dret a reclamar

Ahir les associacions de consumidors celebrar la decisió del tribunal, i van avançar que a tot l'Estat hi ha al voltant de sis milions de persones amb dret a reclamar.El procés, segons els experts, havia de ser molt simple, i passava per adreçar-se directament a l'entitat bancària i, en cas de rebre una resposta negativa, exigir la retornada dels diners als tribunals. L'únic problema que hi hauria seria en cas de tenir una sentència ferma desfavorable, però si finalment el Suprem s'acaba fent enrere del tot, els clients no veuran ni un cèntim dels seus bancs. 


Comentaris

envia el comentari