Nou cop al català. En aquesta ocasió ha estat el Tribunal Suprem qui ha refusat el recurs que la Generalitat de Catalunya havia interposat després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El TSJC obligava tots els centres escolars a impartir, com a mínim, un 25% de les classes en castellà.
El Govern havia recorregut aquesta decisió però el Suprem ha anunciat que no ha admès el recurs i per tant es manté l'obligatorietat de les escoles a fer un 25% de les classes en castellà. La sentència del TSJC era del 2020 i fins ara no era ferma, ara ja sí.
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han comparegut en una roda de premsa d'urgència per llençar un missatge de tranquil·litat als centres escolars. Han assegurat que «no estem davant d'un conflicte lingüístic, sinó d'una acció d'uns tribunals que prenen decisions desconeixent la realitat educativa del nostre país».
Han apuntat que des del 2005 només una vuitantena de famílies havien demanat l'escolarització en català i han aprofitat per recordar que la Llei d'Educació a Catalunya és constitucional.
El model d'escola catalana, han assegurat, és «integrador» i han afegit que «es vol crear un problema on no n'hi ha».
El conseller d'Educació s'ha mostrat contundent afegint que la sentència és «una anomalia i representa un menyspreu als nostres professionals a l'educació». Cambray també ha indicat que «els centres han de seguir treballant com fins ara i no han de fer cap canvi en els seus projectes lingüístics». El conseller també ha explicat que ha parlat amb la ministra d'Educació, que li ha transmès que el que cal és complir la Llei Celaá i garantir l'aprenentatge dels dos idiomes, però sense entrar en percentatges.
La decisió del Tribunal Suprem arriba tot just poques setmanes després que la Generalitat de Catalunya presentés un estudi on es radiografiava l'estat del català a les aules. El resultat era molt desesperançador pel futur de la llengua catalana, ja que constatava una caiguda dràstica del seu ús als centres escolars, tant entre els alumnes com entre el professorat.