Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Trilla creu que és «aviat» per parlar de confinament total i insta a esperar si es confirma el descens de l'RT

Afirma que els tests d'antígens treuen pressió als laboratoris i donen rapidesa però poden perdre «finor» en resultats

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Antoni Trilla assegura que cal esperar al resultat de les mesures anti-Covid vigents per parlar de confinament total. | Àngel Ullate

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que és «aviat» per parlar d'un confinament total i ha instat a esperar si es confirma la «pista» que apunta la baixada de la velocitat de reproducció, l'anomenat RT. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha valorat que alguns indicadors mostren que les mesures restrictives de fa 15 dies «han tingut efecte», tot i que ha alertat que la seva traducció en una baixada de la pressió a hospitals i atenció primària trigarà encara unes dues setmanes.

Cal recordar que en els darrers dies, l'RT s'ha reduït quatre dècimes, passant de l'1,61 a l'1,21, d'aquest diumenge. Per tot això, Trilla ha demanat «paciència» i ha afegit que «és de suposar» que les noves mesures ajudin a «baixar» el paràmetre. D'altra banda, ha dit que l'ús de tests d'antígens en els contactes donarà rapidesa, alleugerà els laboratoris però pot fer perdre «finor» en resultats.

La situació és «molt complicada» i «s'acosta a nivells crítics»

El passat divendres, Antoni Trilla va assegurar que les restriccions anticovid decretades pel Govern —que, entre d'altres, estableixen un confinament municipal durant els caps de setmana— són «dures» i «difícils de complir», però ha subratllat que poden servir «només si tots i cadascun de nosaltres les seguim estrictament». En aquest sentit, va alertar que la situació clínica i epidemiològica és «molt complicada» i «s'acosta a nivells crítics», fins al punt que el sistema sanitari «pot entrar en pocs dies o setmanes en una etapa de saturació».

Per això ha demanat complir les restriccions per «aturar la corba de contagis» i «evitar aquest greu risc de fallida» del sistema sanitari. Segons l'epidemiòleg, una de les conseqüències més rellevants de la saturació del sistema sanitari amb pacients covid és que es deixa d'atendre la ciutadania que té altres patologies.