Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tripliquen la capacitat de les instal·lacions de cria en captivitat del tritó del Montseny

El Centre de Fauna de Torreferrussa inaugura 240 aquaris per a la reproducció de 900 exemplars d’aquest animal en perill d'extinció

Els nous aquaris per a la reproducció del tritó del Montseny
Els nous aquaris per a la reproducció del tritó del Montseny | Generalitat

 

Bones notícies pel tritó del Montseny, espècie en perill d’extinció. El Centre de Fauna de Torreferrussa  acaba d’inaugurar 240 nous aquaris per multiplicar la reproducció d’uns 900 exemplars d’aquest animal que viu a la muntanya del Montseny.

Uns aquaris que se sumen als 100 ja existent i que, per tant, signifiquen triplicar la capacitat de les instal·lacions de cria en captivitat d’aquesta espècie única a Catalunya. Unes mesures que s’emmarquen dins del projecte europeu Life Tritó Montseny.   

Les noves instal·lacions s’han construït durant un any i es troben en una sala feta especialment per l’ocasió que fa 70 metre quadrats i que se suma a la sala ja existent de 30 metre quadrats. L’ampliació de l’espai suposarà generar noves parelles que ponen uns 40 ous anuals, dels quals prosperen prop del 50%.

El procés de construcció de les noves instal·lacions
El procés de construcció de les noves instal·lacions | Generalitat

 

Cria en captivitat des de l’any 2007

El Centre de Fauna de Torreferrusa està ubicat a Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental. Des de l’any 2007, impulsa un programa de cria en captivitat d’aquesta espècie i reprodueix anualment centenars d’exemplars.

L’edifici acull actualment 900 exemplars de tritó del Montseny de les dues varietats genètiques existents, l’oriental i l’occidental. Des de l’any 2013 també es van sumar al projecte el Zoo de Barcelona, per cria en captivitat de la varietat oriental, i el Centre de Fauna del Pont de Suert, per criar la varietat occidental.

La muntanya del Montseny acull una espècie única a Catalunya
La muntanya del Montseny acull una espècie única a Catalunya | Arxiu

 

Actualment, aquests dos centres estan ampliant les seves instal·lacions per multiplicar la capacitat de la cria en captivitat del tritó del Montseny. L’objectiu és aconseguir entre 300 y 400 exemplars nous cada any. 

També col·labora en el projecte el zoo de Chester, al Regne Unit,  un dels més prestigiosos en recuperació d’amfibis. L’any passat, Torreferrussa va cedir 24 exemplars a aquest centre i les cries nascudes dins del programa seran reintroduÏdes de nou al Montseny.

Una espècia única amb suport europeu

Imatge d'un exemplar de tritó del Montseny
Imatge d'un exemplar de tritó del Montseny | Generalitat

 

El tritó del Montseny se’l pot reconèixer perquè fa 10 centímetres i té el dors de color marronós. Germana del tritó pirinenc, aquesta espècie va ser descrita l’any 2005, i des de llavors es treballa per garantir la continuïtat i multiplicar els exemplars d’un animal que és l’única espècie vertebrada endèmica del país.

La població salvatge d’aquest amfibi es manté estable i es calcula que hi ha uns 1500 exemplars adults distribuïts en 7 torrents del Montseny. L’espècie es troba en perill crític d'extinció i és l'amfibi mésamenaçat d'Europa Occidental.

Per aquesta raó, es va impulsar l’any 2016 el projecte europeu Life Tritó Montseny, coordinat per la Diputació de Barcelona amb la participació, entre d’altres, de la Generalitat. El programa compta amb un pressupost de tres milions d’euros fins l’any 2020, el 60% del qual prové de la Unió Europea.