El primer cap de setmana de juny es presenta molt festiu a Blancafort. Durant el dissabte 1 i el diumenge 2 de juny, aquest poble de la Conca de Barberà acollirà la XIV Trobada Comarcal de Gegants, un esdeveniment que organitza, anualment, un poble de la comarca i que reuneix tots els gegants, gegantons i nans de les poblacions veïnes, que són vora 60 peces. Enguany, el moment àlgid de la festa arribarà amb el traspàs de la banda de pubilla de la geganta Trinitat de l’Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí a la geganta Blanca de Blancafort. D’aquesta manera i, durant tot un any, la geganta blancafortina representarà la comarca a arreu del país.
Avui explica aquesta singular festa d'alçada a TarragonaDigital el David Cendra, el cap de colla dels gegants de Blancafort. Assegura que és tot un orgull poder celebrar la festa al poble, ja que l'esdeveniment suposa una molt bona oportunitat per donar a conèixer els gegants de Blancafort.
La Conca de Barberà organitza, anualment, una trobada comarcal de gegants de la comarca
La Trobada Comarcal de Gegants de la Conca de Barberà és una festa que neix l’any 1997. Aquell any, la Colla Gegantera del Barri de Montserrat de Montblanc decideix crear una festa que aglutini els gegants de la comarca, però tan sols es va celebrar una única edició aquell any.
L’any 2006, arran de la proclamació de Montblanc com a Ciutat Gegantera de Catalunya, les colles de la comarca van unir esforços i van estrenar el ball comarcal «Geganters de la Conca», ballat només en aquesta ocasió. El 2007, 10 anys després d’aquella primera edició de la Trobada Comarcal, l’Associació de Geganters de Santa Coloma de Queralt va decidir recuperar la festa i des de llavors ja va adquirir un caràcter anual. Enguany Blancafort acollirà la 14a edició de la festa.
-Quin és el procés que se segueix per escollir una geganta pubilla de la Conca?
Bàsicament, es proposa a colles i a ajuntaments que tinguin gegantes que encara no hagin sigut pubilla. Es confecciona la candidatura i durant la Trobada Comarcal d’aquell any les colles participants són les que voten quina geganta volen que sigui la següent pubilla de la Conca, la qual es dona a conèixer al final de la festa.
Fins a dia d’avui, la Conca de Barberà ha tingut 13 gegantes que han estat proclamades pubilla. El 1997, la geganta Montserrat del Barri de Montserrat de Montblanc; el 2007, la geganta Coloma de Santa Coloma de Queralt; el 2008, la geganta Margarida de Sarral; el 2009 la Piponeta de Vimbodí i Poblet; el 2010 la geganta Montserrat Marinada de Solivella; el 2011, la geganta Roser de Barberà de la Conca; el 2012, la geganta Arsenda dels Amics dels Gegants de Montblanc; el 2013, la geganta Saurina de Senan; el 2014, la geganta Spluc de l’Espluga de Francolí; el 2015 la geganta Nerola de Vimbodí i Poblet; el 2016 la geganta Guiolmar d’Armengol de Rocafort de Queralt; el 2017, la geganta Salvadora de Pira, i el 2018, la geganta Trinitat de l’Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí.
La geganta blancafortina serà la pubilla més jove de la comarca
La geganta Blanca, de Blancafort, diumenge es convertirà en la geganta pubilla més jove de la Conca. El 2016 l’ajuntament d’aleshores va creure oportú crear una parella de gegants, ja que en aquell moment la cultura popular al poble estava bastant adormida. L'actual parella de gegants van ser creats al taller AVALL de Reus, i el 26 d’agost de 2017 es van estrenar durant la Festa Major d’estiu.
Els gegants blancafortins representen a una dama i guerrer medievals del segle XII i recreen una llegenda que vincula les figures amb el poble. Es diu que hi havia una donzella de faccions fines i delicades. Aquesta era la filla dels senyors del Castell del Tossalet el Vell de Blancafort. La bella donzella estava bojament enamorada d’en Fort de la Conca, un dels guerrers més forts i valents de la Conca de Barberà. Però el valent cavaller fou cridat a lluitar a batalla. Ella, quedà trista i desolada en assabentar-se de la notícia. No obstant això, en Fort de la Conca prometé a la dama que el falcó que duia amb ella li portaria una branca d’olivera el dia que el cavaller tornés al poble. Al cap dels mesos, un matí a trenc d’alba, el falcó que duia la donzella aparegué amb una branca d’olivera al bec, senyal inequívoc que tornava el seu estimat. En Fort entrà al poble victoriós lluent una capa blava, senyal de la seva victòria.
Però Blancafort ja tenia uns gegants que precisament s’han restaurat per a l’ocasió...
Sí, es tracta dels Gegantons Miquel i Magdalena. Aquestes figures representen una parella de pagesos típics de la Conca de Barberà. De forma casolana, es van estrenar el 27 d’agost del 2000 però no van tenir una vida massa llarga, ja que van sortir durant uns quants anys més i només al poble. Amb el pas del temps, van quedar arraconats al local social i es van deteriorar molt.
Enguany, amb motiu de la XIV Trobada Comarcal, des de la colla es va creure oportú de recuperar-los i posar-los al dia. Els gegantons han sigut restaurats al taller AVALL i el procés ha consistit en la restauració total del cap de la gegantona, la creació d’un nou cap pel gegantó, la renovació del vestuari i el canvi de les estructures. En aquest sentit, s’ha volgut renovar l’aspecte però mantenint la fidelitat als seus orígens.
-Quins actes s'han programat per a la XIV Trobada Comarcal?
S'ha apostat per fer un programa d’actes força ric i variat. El dissabte 1 de juny al matí s'iniciarà amb una cercavila inaugural i s'obrirà l’exposició «Nans i capgrossos de la Conca de Barberà». A la tarda, tindrà lloc la presentació de la nova imatge dels gegantons Miquel i Magdalena.
L'endemà diumenge és el dia de la gran festa. A primera hora del matí hi ha programada una cercavila matinal a càrrec de la Banda del Gínjol. Seguidament, tindrà lloc la plantada de gegants a la plaça del Sindicat, des d’on arrencarà la cercavila que recorrerà els diversos carrers i places del poble. Sens dubte, un dels moments àlgids serà a la plaça dels Arbres, quan es facin els actes protocol·laris de la festa. La Geganta Trinitat de la Germandat de l'Ermita de la Santíssima Trinitat de l'Espluga de Francolí donarà el relleu de Pubilla de la Conca a la Geganta Blanca de Blancafort, convertint-se en la Pubilla de la Conca de Barberà 2019 i rebent així l'honor de representar el fet geganter de la comarca a arreu. Un altre moment emotiu serà la presentació del nou ball dels gegants de Blancafort, «El Festeig de na Blanca i en Fort».
-Per últim, per on creus que passa el futur d’aquesta trobada de gegants tan singular?
Aquesta festa viu un bon moment, però crec que la gent de la comarca s’ho hauria de creure més. Des de la colla gegantera de Blancafort hem volgut fer una festa tan gran per donar visibilitat i fer veure als conquencs que el patrimoni de la comarca és molt extens, i que és una cosa que s’ha de preservar, de mantenir viu i que no s’ha de perdre mai.
Per altra banda, d'aquí uns anys es pot donar el cas que totes les gegantes de la comarca ja hagin estat proclamades Pubilla. Potser seria interessant que, tal com fan altres comarques del país, escollíssim entre els gegants, els Hereus de la Conca. Una altra opció potser també fóra fer la festa a poblacions on no existeix tradició gegantera.