Un equip d'arqueòlegs de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de l'Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili treballa des de l'any 1999 al jaciment del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, en campanyes anuals d'intervencions arqueològiques que han portat troballes molt interessants, i de vegades úniques. Allà, els especialistes estudien el Paleolític Superior, l'etapa més propera del primer període prehistòric, que s'estén aproximadament entre l'any 33.000 aC i el 9.000 aC.
Dues peces de 13.000 anys d'antiguitat inspiren els sis relats de l'escriptora vimbodinenca
De manera sorprenent i inesperada, dues dels milers de peces que s'han desenterrat al llarg d'aquests vint anys, concretament un gravat de pedra amb la representació de la distribució espacial de les cabanes d'un campament i una dent d'una criatura —ambdues amb 13.000 anys d'antiguitat—, han inspirat l'escriptora vimbodinenca Teresa Duch a escriure un conjunt de sis relats, que ha recopilat en el llibre 'Camins de pedra', publicat per Terra Ignota Edicions aquest mes de juny.
Informació històrica fidedigna com a base de la ficció
Resident des de fa molts anys a Tarragona, Duch explica que, de fet, «el terreny on es troba el jaciment del Molí del Salt és una propietat familiar: primer del meu avi matern i després dels meus pares, així que el lloc forma part dels meus records d'infantesa i sempre l'he freqüentat molt». Arran d'escriure el primer relat, l'escriptora afirma que va necessitar informació sobre la Prehistòria perquè la que tenia era escassa.
«Manolo Vaquero», director del projecte de recerca sobre el Molí del Salt, «me’n va donar la major part i després també em vaig haver de documentar en altres fonts per poder emmarcar el relat en un context fidedigne. M'agrada fer-ho sempre així: situar la ficció sobre un context real. Crec que dóna més consistència a la història i la fa més creïble», conclou.