Imatges lamentables les que ens arriben des d’Itàlia, on s’ha descobert l’abocador més gran del fons marí Mediterrani. En concret, un grup d’investigadors italians ha fet aquesta greu troballa a l’estret de Messina, just entre l’illa de Sicília i la península italiana. Destaca especialment la quantitat i volum de brossa que s’hi ha trobat, mai vista fins ara en aigües mediterrànies.
L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Scientific Reports’i ha estat encapçalat per Daniela Casalbore i Martina Pierdomenico, de l’institut de Geologia Ambiental i Geoenginyeria de Roma, i Francesco Latino Chiocci, de la Universitat de la Sapienza.
En concret, els experts han trobat objectes tan surrealistes com ara un cotxe sencer al fons marí, diverses barques que es conserven en força bon estat, mobles, canonades, persianes, material elèctric o d’obra, joguines o molts tipus de plàstic, com ara embolcalls, ampolles o bosses. Aquestes són algunes de les deplorables imatges preses en aquest abocador improvisat de brossa sota l’aigua:
Prop de 200 objectes cada 10 metres
La quantitat de brossa és tan elevada que s’han comptabilitzat prop de 200 objectes procedents dels humans cada 10 metres en aquest punt del Mediterrani. Aquesta és la densitat més elevada registrada mai en un fons marí profund, ja que les imatges es van prendre a una profunditat d’entre 240 i 580 metres. Un robot va ser l’encarregat de fer un recorregut de més de sis quilòmetres sota l’aigua.
Sens dubte, el cotxe sencer descobert a 510 metres de profunditat és la troballa més surrealista i sorprenent que s’ha fet en aquesta investigació, així com 4 barques d’una empresa turística siciliana 40 quilòmetres més lluny d’on es troba la seva seu. Per ara, no se sap si aquesta empresa haurà d’assumir algun tipus d’amonestació.
Més dades dels objectes trobats
De tots els objectes trobats, més del 52% pertanyen a plàstics tous, mentre que el 26% són plàstics durs. A diferència del que molts poden pensar, la majoria de residus procedeixen de terra ferma, mentre que els procedents de la pesca tan sols representen un 0,9%. El 53% dels objectes són molt petits i fan menys de 10 centímetres, mentre que el 41% mesura més d’aquesta xifra.
El relleu de la zona fa que, en algunes zones, s’acumulin muntanyes senceres de deixalles. Els experts alerten dels greus perills per als ecosistemes que aquesta situació pot suposar i aposten per continuar la investigació per més zones del Mediterrani per determinar l’abast del desastre.