Contenidor explosiu trobat en una cala de Cadaqués el 27 de març de 2021

Uns estudiants troben un contenidor explosiu en una cala a la Costa Brava

L'objecte portava poc temps sota l'aigua: algú l'havia llançat des de la costa

Sorpresa majúscula la d'un grup d'estudiants en una cala de la Costa Brava. El Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil ha trobat gràcies als joves un contenidor explosiu a sota l'aigua de cala Caials, a Cadaqués (Alt Empordà). Es tracta d'un artefacte similar a una granada de morter, però que no tenia càrrega explosiva.

El contenidor el van trobar un grup d'alumnes d'un curs mediambiental mentre feien pràctiques d'aixecament d'esquemes marins a la cala de Caials. En veure l'artefacte, van trucar a la Guàrdia Civil. De moment, ja s'ha obert una investigació per saber què hi feia sota l'aigua un objecte com aquest, sense cap mena de càrrega explosiva. El bon estat de conservació implica pensar que feia poc temps que estava sota l'aigua i que, probablement, algú el va llançar des de la costa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La troballa es va fer concretament el 27 de març, i fins a Cadaqués s'hi van desplaçar diversos efectius del GEAS i del TEDAX. El GEAS va ser l'encarregat de fer una immersió per visualitzar l'artefacte, que semblava una granada de morter i estava a set metres de profunditat i a cinc de la línia de la costa.L'objecte feia 28 cm d'alt i 81 de diàmetre, però després que els submarinistes el comprovessin, van veure que no tenia espoleta, càrrega explosiva, artificis, càrrega de propulsió ni de fragmentació. Per això van arribar a la conclusió que era tan sols un contenidor explosiu, sense cap mena de perill per a la seva manipulació. El van embolicar amb una manta i el van traslladar fins a les dependències del GEAS.

Contenidor explosiu trobat en una cala de Cadaqués el 27 de març de 2021
Les investigacions apunten que l'objecte portava poc temps sota l'aigua i que algú l'havia llançat des de la costa | ACN

La misteriosa troballa del monòlit a la Costa Brava

En un altre ordre de les coses, però amb molt a veure amb troballes inesperades, recordem el cas del monòlit d'acer inoxidable que va aparèixer per sorpresa a Platja d'Aro. El monòlit, semblant als que s'han vist en altres parts del món, va aparèixer el dimarts 30 de març a la platja de Sa Conca. La troballa va córrer per xarxes socials i, de seguida, nombrosos curiosos es van apropar per fer-s'hi fotos. A Sa Conca, però, tan sols va durar dos dies. Perquè aquell dijous, un grup de joves el van arrencar de la base i el van tombar damunt la sorra. Per això, l'Ajuntament va decidir instal·lar-lo al parc dels Estanys.

Ara, però, uns desconeguts s'han emportat el monòlit. A les vuit del matí del passat 13 d'abril, quan l'agent cívic que s'encarrega d'obrir l'espai anava al lloc, s'hi trobava tan sols la base de formigó que aguantava l'estructura. Havien serrat els cargols que collaven el monòlit a la plataforma i no hi havia rastre de l'escultura. Els qui s'han endut el monòlit han actuat de nit (no se sap si en ple toc de queda). En aquesta època, el parc dels Estanys es tanca a les sis de la tarda i s'obre a primera hora del matí. Tot i que la zona té càmeres, perquè hi ha altres escultures del fons d'art municipal, els aparells no enfoquen cap a aquesta banda.

Si hi ha art que és efímer, el monòlit d'acer inoxidable que va aparèixer a la platja de Sa Conca ara fa un parell de setmanes n'és un exemple clar.  Al parc dels Estanys, el monòlit s'hi ha pogut veure tan sols durant deu dies. Es va situar en una de les entrades de l'espai, també per desvincular-lo de la resta d'escultures del fons d'art municipal que s'hi exposen (perquè, entre d'altres, no té autor conegut).

L'estructura, que tenia forma triangular i era buida per dins, feia uns tres metres d'altura. En els darrers mesos, monòlits d'acer com el que va aparèixer a Platja d'Aro s'han pogut veure en altres indrets del món. N'han aparegut a Utah, Califòrnia, Romania, els Països Baixos, el Regne Unit i en un poble de Segòvia. Algunes d'aquestes escultures, com la de Platja d'Aro, han desaparegut de la mateixa manera com van aparèixer. Però hi ha hagut casos en què grups d'ecologistes les han retirades.I aquest diumenge, precisament, a Catalunya va aparèixer un altre monòlit. En aquest cas, es tracta d'un obelisc amb gravats egipcis que es va trobar a l'arbreda de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp). També se'n desconeix l'autoria, però com ja és habitual, des del primer moment va atraure curiosos.