Una granada de morter i dues de mà de la Guerra Civil. Aquestes troballes es van fer en una finca de Bítem i a la Serra de Santa Madrona, al terme municipal de Gandesa. Els agents de l'Equip de Desactivació d'Explosius (EDEX) de la Guàrdia Civil de Tarragona els van retirar i destruir durant el passat cap de setmana.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Troben els explosius a terra
Un agricultor, quan estava treballant la seva finca al municipi de Bítem, es va trobar amb el morter. D'altra banda, un excursionista va trobar les dues granades de mà mentre feia senderisme per la Serra de Santa Madrona al municipi de Gandesa.
En conèixer aquests fets, la Guàrdia Civil va posar-ho en coneixement als EDEX i l'NRBQ es va posar en contacte amb les persones que van trobar els explosius. A la finca de Bítem, després de comprovar-ho, hi havia un morter model valero de 81 mm, sense espoleta, però amb càrrega.
Pel que fa a les granades de mà, una era tipus bola de cama i una altra universal de la passada Guerra Civil, que no havia arribat a explosionar, trobant-se en molt mal estat de conservació i, en un paratge proper, es va destruir. Gràcies a l'actuació dels especialistes, es va evitar l'explosió involuntària i incontrolada d'un dels artefactes.
Consells i mesures quan es troben explosius
Les Terres de l'Ebre és un territori molt afectat durant el conflicte de la Guerra Civil. Freqüentment es troben diversos artilugis explosius a terra i, la Guàrdia Civil, recomana una sèrie de mesures i consells sobre quina és la forma d'actuar davant d'aquestes situacions.
- No manipular ni moure l'objecte sospitós
- Senyalitzar el lloc de la troballa amb la finalitat de no oblidar-se del lloc
- Comunicar el fet pel mitjà més ràpid a les autoritats competents perquè es desplacin fins al lloc de la troballa
- Quedar-se al lloc fins a l'arribada de la patrulla policial evitant que algú pugui aproximar-se
- L'artefacte serà retirat pel personal especialitzat per evitar qualsevol classe d'accident