Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Excavacions a la Timba de Santa Bàrbara, a la Gornal.

Troben el poblat fortificat de pedra més antic del Penedès

Les últimes excavacions a la Timba de Santa Bàrbara fan aflorar una muralla i diversos recintes

Important descoberta la que hi ha hagut al jaciment del Planot de la Timba de Santa Bàrbara, a Castellet i la Gornal. Les últimes excavacions han tret a la llum el que podria ser el poblat fortificat més antic descobert fins ara al Penedès.

L'equip d'investigadors que lidera la cooperativa Arqueovitis ha detallat els elements nous que han aflorat. Entre ells destaquen una muralla i diversos recintes d'una mateixa fortificació, així com restes d'un carrer empedrat amb cinc llars de foc. Elements que certificarien que a la zona hi havia un punt clau en el comerç del vi de fa 2.700 anys.

Bon estat de conservació

La que s'ha fet ara és la quarta campanya en aquest jaciment que es troba a tocar del pantà de Foix. La muralla que s'ha trobat, d'època preibèrica, supera els dos metres d'amplada i en podria fer fins a sis d'alçada. Dani López, director de les excavacions, s'ha mostrat «sobtat» per l'estat de conservació de les restes, que és superior al dels altres jaciments de l'època. 

A l'entorn han aparegut també recintes adossats que s'haurien utilitzat com a cuines, així com nombroses restes de ceràmica, joies de metall i ossos d'animal. López ha apuntat que el poblat tindria la doble missió de defensar el territori i coordinar el comerç de la zona. Pensa que, com a mínim, hi podrien viure mig centenar de persones. 

Des de l'Ajuntament de Castellet i la Gornal han avançat que ara caldrà adaptar l'espai perquè pugui acollir visites guiades. De fet, l'alcalde, Miguel Delgado, ha donat per fet que l'estiu del 2022 aquest serà «un espai visitable». El jaciment se suma així al conjunt de troballes que els darrers anys han aflorat al Penedès, com el de les Masies de Sant Miquel.