IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Troballa inèdita: Gran descobriment de més de 30.000 anys d’una espècie històrica a la costa catalana

Així ho informa un grup d'investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social

Imatge d'un exemplar de linx ibèric
La troballa aporta noves dades de la vida del linx ibèric a Catalunya fa milers d'anys | EFE/ Nuno Veiga/Archivo

Un grup d'investigadors ha identificat, per primera vegada, l'ús de coves com a caus del linx ibèric de 30.000 anys d’història, segons informa l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

Un article científic publicat avui a 'Scientific Reports' exposa que s'ha identificat la Cova del Gegant de Sitges (Barcelona) com a cau de criança del linx, per primera vegada a la península. Els investigadors es basen en esquelets de diferents mides del linx, però també de preses, sobretot conills i ocells amb senyals de mossegades, i de restes d'excrements fossilitzats.

La Cova del Gegant, ara mig inundada pel mar, és una de les que més restes fòssils ha proporcionat a tot el nord-est peninsular i, en aquest cas, els del linx s'acumulen en un mateix nivell sense que els hagi alterat cap altre carnívor . Aquest estudi obre noves perspectives sobre el coneixement dels linxs ibèrics, perquè la seva presència abundant en altres jaciments pot ser degut al fet que aprofitessin les coves com a cau.

En segon lloc, perquè l'abundància de restes de conills i aus en determinats jaciments que, fins ara, es creia que era per l'acció dels humans prehistòrics, pot ser obra dels linxs. Fins ara, biòlegs i etòlegs han estudiat els hàbitats, el comportament i les pautes alimentàries dels linxs vius en l'actualitat, amb el problema de la gran pressió antròpica que pateix aquesta espècie protegida, que molts anys enrere era molt abundant.


Comentaris

envia el comentari