Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels ossos de lleopard trobats a la cova del Cudó de Mont-ral

Troben les restes d'un lleopard de fa 24.000 anys a la cova del Cudó de Mont-ral

La troballa l'ha fet l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social | Es tracta d'un dels darrers exemplars que van habitar a la zona

Descobertes les restes del darrer lleopard  que va habitar a les muntanyes de Prades. Unes excavacions fetes a la  cova del Cudó, al municipi de Mont-ral, a l'Alt Camp; han permès identificar les restes d'un  lleopard d'uns 24.000 anys d'antiguitat. La campanya d'excavacions ha estat elaborada per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA).

Es tracta d'un dels darrers exemplars que van habitar al territori, ja que per aquestes dates es fixa l'extinció de la majoria de grans mamífers, com l'os de les cavernes, i altres carnívors com els lleons o les hienes; que van poblar la península Ibèrica durant el plistocè.

Dos ossos en perfecte estat de conservació

Les restes que s'han trobat consisteixen en un húmer i un radi en perfecte estat de conservació i que pertanyen al mateix animal. La connexió gairebé anatòmica dels dos ossos trobats fa sospitar que en les pròximes campanyes s'aniran trobant més ossos que permetran reconstruir l'esquelet.

L'IPHES  porta treballant a la cova del Cudó des del 2016 i, entre altres descobriments, s'hi han trobat les restes humanes (Homo sapiens) més antigues del sud de Catalunya.

Entre 31.000 i 10.000 anys enrere, la  cova del Cudó va servir com a refugi per a grups de caçadors  recol·lectors del paleolític superior. Les restes trobades i els estudis dels experts han fet determinar que mai es va tractar d'un  assentament estable, sinó que s'hi realitzaven estades curtes, en alguns casos d'una sola nit.

El director de l'excavació, investigador de l’IPHES i professor associat de la URV, Josep Maria Vergès, ha explicat que «és probable que la cova fos utilitzada com a refugi on descansar i reparar les eines i els projectils malmesos durant el dia».

Una extinció provocada?

A banda dels humans, la cova també s'hauria fet servir per part dels lleopards, com demostren les restes d'herbívors amb evidents signes d'haver estat devorats per un predador. «Ara per ara no sabem del cert si els humans tingueren res a veure en l’extinció d’aquests carnívors. De fet, les restes del lleopard de la cova del Cudó no mostren cap evidència de mort violenta», explica Vergès.

El que és cert, detalla l'investigador, és que en uns pocs milers anys després de l'arribada de l'Homo sapiens a Europa, els grans predadors que feia anys que habitaven la zona, van desaparèixer.