Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola

Troben símptomes d'una nova malaltia en nens que tenen la Covid-19

El xoc i les arrítmies cardíaques són alguns dels símptomes que pateixen els infants

Una investigació europea revela els efectes cardiovasculars que provoca la Covid-19 en adolescents i infants. 55 centres europeus i 286 menors han participat en aquest estudi coordinat per l'Hospital Universitari Virgen del Rocío, a Sevilla.

Els resultats de la investigació han servit per descriure quines són les manifestacions cardiovasculars més típiques de la síndrome inflamatòria multisistèmica, associada amb la infecció per Covid-19 i que resulta ser una nova malaltia que neix després del contagi en pacients pediàtrics.

L'estudi revela també que cal que els infants amb síndrome inflamatòria multisistèmica, tinguin un seguiment específic per descartar manifestacions cardiovasculars com el xoc, arrítmies cardíaques, vessament pericàrdic o dilatació de les artèries coronàries. Aquestes quatre han estat les afeccions cardiovasculars més comunes en els infants i adolescents afligits per aquesta patologia.

La bona notícia, encara que existeixi una elevació significativa dels marcadors bioquímics d'inflamació o afectació multisistèmica, és que la mortalitat en infants amb la síndrome és poc comú.

Quan va sorgir?

La investigació va sorgir quan la Societat Europea de Cardiologia Pediàtrica, Association for European Paediatric Cardiology, AEPC, va veure la necessitat de reunir informació sobre aquest nou síndrome que s'estava donant en menors afectats per Covid-19.

Les dades aportades per nombrosos metges pediàtrics relacionaven els efectes de la Covid-19 en edat pediàtrica amb la malaltia de Kawasaki. Aquesta és una afecció que causa inflamació i envermelliment en els vasos sanguinis de tot el cos. És conegut que la malaltia de Kawasaki danya l'artèria coronària de tal manera que a mesura que el nen creix l'artèria no ho fa, el que suposa una reducció de la quantitat de sang que pot arribar al cor, tot i que la immunoteràpia ajuda a alleujar aquests problemes.

El primer signe és febre persistent. Aquesta malaltia afecta amb més freqüència a infants menors de cinc anys, ja que compartien símptomes com la disfunció cardíaca, la dilatació coronària i el xoc circulatori.

L'estudi multicèntric s'ha centrat a optimitzar el tractament mèdic i servir de guia als metges que s'enfrontaven a una nova malaltia. La investigació ha estat publicada a la revista especialitzada en Cardiologia, 'Circulation', on el cap de Cardiologia Pediàtrica de l'hospital de Sevilla i investigador del grup de Fisiopatologia Cardiovascular de l'IBIS, Israel Valverde, apareix com a primer autor.

En la investigació també ha participat la unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l'Hospital Virgen del Rocío, representada per la seva responsable, Elia Sánchez-Valderrábanos. En total, més de 100 investigadors de 17 països europeus i 48 ciutats han col·laborat en les conclusions finals d'aquest estudi.

Altres estudis anteriors

A l'abril, investigadors de diversos països europeus amb un alt nombre de casos de Covid-19 ja van reconèixer una nova síndrome inflamatòria en infants que era similar a la malaltia de Kawasaki.

A l'estiu, un estudi de l'Imperial College de Londres, Regne Unit, en infants amb aquests símptomes inflamatoris severs, va mostrar que realment no era la malaltia de Kawasaki, sinó aquesta nova patologia que va ser estudiada en 58 infants ingressats en vuit hospitals d'Anglaterra.

La majoria dels infants que van participar en l'estudi tenien anticossos per al nou coronavirus. Això suggereix que la nova malaltia, Síndrome Multisitèmica Inflamatòria Pediàtrica, associada amb el SARS-CoV-2, PIMS-TS, sorgeix després de la infecció com a resultat d'una reacció exagerada del sistema immunològic.

Els investigadors estan d'acord que entendre més sobre la PIMS-TS podria ajudar a una comprensió més general de la Covid-19 i els seus efectes.