Els contribuents tenen la possibilitat d'estalviar fins a 1.000 euros a la declaració de la renda. A simple vista pot semblar una mica llunyà i a l'abast de només uns quants. De fet, és una cosa que les gestories no ho arriben a contemplar en algunes ocasions.
El proper 11 d'abril començarà la Campanya de la Renda corresponent a l'exercici 2022. A partir d'aquesta data ja es podrà tramitar l'esborrany per mitjà de la Seu Electrònica de l'Agència Tributària. El termini per a la presentació del tràmit esmentat finalitzarà el 30 de juny.
Els experts en la matèria insisteixen en la necessitat de reparar tots els detalls, sobretot en les deduccions. No n'hi ha prou d'acceptar l'esborrany i esperar que ens facin el corresponent ingrés. Moltes vegades ens podem deixar pel camí una important quantitat de diners per no prestar-li prou atenció a aquest apartat.
De fet, en els últims temps, en vista del panorama inflacionista, moltes empreses se les enginyen per intentar ajudar les seves plantilles. Així ho confirma Borja Aranguren, CEO de Cobee, una plataforma digital de gestió de plans de beneficis.
Segons la seva opinió, les companyies aposten per la implantació de plans de retribució flexible. Això contribuirà que es puguin deduir certs beneficis socials com «els tiquets restaurant, el transport, l'escola bressol o l'assegurança de salut».
El gran dubte és conèixer quan pot ascendir aquest estalvi a l'hora de fer la declaració de la renda anualment. Assenyala que un treballador amb un sou mitjà de 1.922 euros podria estalviar uns 1.021 euros. Incideixen que la major part dels plans tenen elevades exempcions a l'hora de tributar.
Una opció cada cop més rendible per al treballador i les empreses
Aquest expert explica que els plans de beneficis es presenten com una solució molt interessant. Sobretot per la capacitat per disminuir «el pagament d'impostos a través de l'IRPF». A això se li uneix que permet millorar considerablement el salari sense que s'arribin a disparar els costos laborals de les empreses.
Destaca que la quantitat d'estalvi pot arribar a ser superior. Aranguren indica que la retribució flexible arribaria a representar fins al 30% del sou brut. Davant d'això, «la base imposable del treballador es reduiria en aquest percentatge», recull 20 Minutos.
Es pot donar el cas que moltes companyies no puguin recompensar l'esforç dels seus empleats amb augments de salari. Però sí que tindrien la possibilitat de recórrer a aquest tipus de plans.
L'informe 'Tendències en Beneficis per a Empleats i Empleades 2023' assegura que aquest tipus d'accions cada cop són més comunes. Una mica més d'un terç dels treballadors confirma que a les empreses els han proposat alguna vegada aquestes alternatives socials.
Guanyar menys, però amb més beneficis socials
D'aquest estudi també se'n pot extreure una conclusió molt interessant. I és que un important nombre de persones es decantarien per una feina amb menys sou brut, però amb més avantatges socials.
Aranguren explica que «si els oferissin en una entrevista de feina 50.000 euros bruts anuals sense cap tipus de benefici. I una altra de 48.000 euros, més segur de salut, abonament de gimnàs i tiquets restaurant», la majoria tindria clar per quina es decantaria.
Desvela que el «1% es quedaria amb la segona», que suposen gairebé «dos punts més que un any abans». Això demostra, a més, que els treballadors li concedeixen cada vegada més atenció a les condicions laborals. Volen estar a gust, sense que el sou tingui un paper tan crucial en la presa de decisions.