El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat a la Generalitat a modificar el model lingüístic de tres centres educatius de Barcelona i Tarragona, després que sis famílies demanessin més hores en castellà pels seus fills. Així els nens d’aquestes famílies rebran un 25% de les classes en castellà, segons ha fet públic l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB).
En una de les sentències dictades el magistrat de la sala contenciosa administrativa de Barcelona ha fixat la «presència mínima» del castellà com a llengua vincular, ja que el magistrat ha considerat el català com a centre de gravetat del sistema educatiu, així ho feia públic el diari ‘Ara’ que ha tingut accés a la sentència.
[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]
Hauran d’augmentar un 25% les hores lectives en castellà
Així, les classes dels alumnes que han efectuat la queixa hauran d’augmentar, com a mínim, a un 25% les hores lectives del curs i «s'hauran d'impartir en aquesta llengua oficial, a més de l'àrea, matèria o assignatura lingüística corresponent al seu aprenentatge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatura no lingüística curricular de caràcter troncal o anàloga», segons ha dictat el magistrat.
En el termini d’un mes, els directors de les escoles en qüestió hauran d’adoptar les disposicions pedagògiques oportunes. A més, es demana a la Generalitat i als centres escolars que prenguin les «mesures necessàries» per preservar la intimitat d’aquests alumnes, amb la intenció d’evitar «situacions d'assetjament i de pressió que ja han passat anteriorment», segons declaracions de l’AEB.
El tema «afecta molt poques escoles de Catalunya»
Òmnium Cultural ha denunciat públicament a les xarxes socials el que ha considerat una imposició del TSJC pressa per una decisió política. L’entitat ha defensat per Twitter el model d’escola català dient que «és un model d’èxit reconegut internacionalment».
La Generalitat ha fet públic al diari ‘Ara’ que aquest tema «afecta molt poques escoles de Catalunya» i que consideren una «ingerència» que des del terme jurídic es digui al Govern «com s’han d’ensenyar les llengües». El departament d’Ensenyament assegura que farà el necessari per protegir-se «davant d’aquestes sentències», alhora que seguiran respectant els drets lingüístics establerts a la Llei d’Enjudiciament Civil.