Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'aigua rajant d'una aixeta

El TSJC considera improcedent l'adjudicació directa d'unes obres que Olost va atorgar a GIACSA

D'aquesta manera, el tribunal dona la raó a Sorea, que va impugnar el procediment d'adjudicació

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha refermat que el sistema d’adjudicació de serveis de forma directa a l’empresa pública GIACSA a través del Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya (CONGIAC) és un frau de llei, ja que no respecta la normativa de lliure competència i dissenya un sistema d’adjudicació directa amb vocació de mercat.

El CONGIAC és un ens públic que agrupa 25 ajuntaments per a la gestió del cicle de l'aigua a través de l’empresa pública GIACSA (formada pel mateix CONGIAC, juntament amb Aigües de Manresa, Aigües de Mataró, Aigües del Prat, Reus Serveis Municipals i Aigües de Vilafranca). Així doncs, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictamina que no és legal adjudicar un servei a GIACSA a través del CONGIAC, ja que «no es pot considerar un mitjà propi de l’Ajuntament». A més, el TSJC afegeix que «no es té control» i vulnera els principis d’igualtat i de transparència.

Així ho confirma el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en una resolució que data del 22 d’abril de 2021, en apel·lació de la sentència del Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 4 de  Barcelona, la qual anul·la l’encàrrec d’execució d’unes obres que l’Ajuntament d’Olost va adjudicar de forma directa a GIACSA l’any 2016 per valor de 75.454,25 d'euros. L'Ajuntament d'aquest municipi sostenia que podia encomanar aquestes obres sense necessitat de realitzar un procés de contractació obert perquè es procedia a través consorci CONGIAC, que presta el servei d’aigua de forma directa, i que té un ens instrumental que és GIACSA a través del qual ho pot executar. 

Davant d’aquesta adjudicació directa, Sorea, com a companyia gestora del cicle de l’aigua i de serveis mediambientals, va impugnar aquest procediment perquè considerava que s’havien vulnerat els principis de concurrència i de lliure competència. 

Així doncs, la sentència del TSJC dona la raó a la companyia Sorea i especifica que el procediment pel qual s’adjudiquen obres a GIACSA evita la concurrència i elimina la possibilitat que companyies especialistes en la gestió del cicle integral de l’aigua puguin presentar una proposta en un context de lliure competència. Per tant, segons l'escrit del tribunal, aquest mecanisme utilitzat fa que GIACSA actuï «d’intermediària» i incorri en un «frau de llei» perquè, a més, obté un benefici per la prestació del servei.

Segons ha expressat Sorea, aquesta decisió judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qüestiona la gestió directa del servei d'aigua dels municipis que s'han adherit al consorci CONGIAC com Collbató, Figaró-Montmany, Montornès del Vallès, Lliçà de Vall, o Sant Llorenç d’Hortons, entre d’altres.