Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral

El TSJC manté per ara el 14-F i dictarà sentència definitiva abans del 8 de febrer

El TSJC s'ha posicionat avui sobre les peticions de mesures cautelars

Imatge d'una urna, plena de vots, durant un procés electoral
El TSJC ha tornat a posicionar-se sobre els recursos a l'ajornament de les eleccions. | Europa Press

El TSJC manté viva la convocatòriaelectoral del 14 de febrer i resoldrà el fons de la qüestió abans del 8 de febrer, segons ha avançat aquest migdia el tribunal. D'aquesta manera, la sentènciadefinitiva sobre la data arribarà en plena campanya electoral, que arrencarà el 29 de gener. El TSJC ha fet pública la decisió aquest migdia amb aquesta piulada:

La resolució, sobre les mesures cautelars demanades

La decisió que ha fet pública aquest dijous el TSJC és sobre les mesurescautelars que demanaven quatre dels sis recursos presentats contra l'ajornamentelectoral a Catalunya. Així doncs, la decisió presa avui té caràcter provisional, ja que la definitiva no arribarà fins que el TSJC no es posicioni sobre el fons dels sis recursos presentats. Això serà, segons el tribunal, abans del 8 de febrer. Dimarts, el TSJC va decidir en el marc de les peticions de mesures cautelaríssimes que plantejaven dos dels recursos. Aquestes mesures demanen una resolució ràpida, en un termini de 48 hores i sense escoltar les parts.

Aquest dijous, el que s'han resolt són les cautelars, que sí que exigeixen el posicionament de les parts. El termini per presentar al·legacions expirava a les deu del matí d'aquest mateix dijous i tant la Fiscalia com la Generalitat han traslladat els seus informes al TSJC per a la posterior deliberació de la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa. Resoltes, doncs, les peticions de mesures cautelaríssimes i cautelars, la decisió presa avui adopta caràcter provisional, és a dir, estarà vigent fins que el TSJC es pronunciï de manera definitiva sobre el fons dels sis recursos presentats i resolgui, al capdavall, si les eleccions autonòmiques s'han de fer el 14 de febrer o bé si s'autoritza la seva cancel·lació i posposició.

Les al·legacions del Govern per defensar l'ajornament

Tal com hem explicat, la Generalitat de Catalunya ha presentat a primera hora del matí d'aquest dijous, 21 de gener, les seves al·legacions a la petició de mesures cautelars de quatre recursos, perquè se suspengui l'ajornament de les eleccions autonòmiques. El document presentat pel Govern, d'unes 50 pàgines, es basa en els tres informes jurídic, sanitari i de processos electorals, que ja s'adjuntaven en el decret suspès pel tribunal. Les al·legacions, doncs —que han elaborat els lletrats de la Generalitat—, tornaven a incloure els informes tècnics i jurídics.

L'executiu en funcions no ha plantejat elements nous al document, i ha reiterat que el que s'ha fet és correcte. El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ja va dir ahir que l'executiu «batallaria fins al final» perquè les eleccions se celebressin el 30-M. En una intervenció a la reunió de la Diputació Permanent del Parlament, Aragonès va assegurar que el Govern té la «raó sanitària» i que cal defensar el dret a la salut i el dret a vot amb «llibertat i seguretat».

El republicà va fer una crida a la responsabilitat del poder judicial i va demanar que resolgués la qüestió amb la «màxima urgència» per no posar en qüestió el procés electoral. Malgrat la decisió presa aquest dijous, el cert és que el tema segueix viu a la Justícia i que caldrà esperar diversos dies, gairebé setmanes, per conèixer quina és la decisió definitiva del TSJC.