Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia

Gerro d'aigua freda a milers de bars i restaurants de Catalunya: la decisió del TSJC

El tribunal s'ha pronunciat sobre la suspensió cautelar dels límits horaris i d’aforament

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia | ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha denegat les mesurescautelars sol·licitades pel sector de l’hostaleria i la restauració contra les restriccions per la Covid-19. En dues interlocutòries, amb dos vots particulars, manté el tancament dels salons de joc, bingos i casinos, i les limitacions d’horaris i aforaments a bars i restaurants. El recurs el van presentar diverses organitzacions com la Fecasarm, la Federació d’Hostaleria de Lleida o el Gremi Català de Bingos, entre altres, contra el decret del 6 de febrer passat que prorrogava les mesures imposades de fa setmanes.

Els empresaris demanaven relaxar les restriccionsd’horaris i aforament mantenint determinades mesures higièniques, al·legant que no hi ha justificació científica ni dades sanitàries que justifiquin unes limitacions que consideren desproporcionades. De fet, al·legaven que les restriccions actuals ja han colpejat molt fort el sector, alguns establiments dels quals no podran reobrir mai més, i afecten més de 200.000 llocs de treball.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La Generalitat es va oposar a la petició de cautelars i el tribunal considera que els recurrents no van aportar dades que desmentissin els informes sanitaris del Govern. A més, considera que actualment hi ha riscos afegits com la nova variant britànica o les eleccions al Parlament, que poden incrementar el nombre de casos. Per això, els magistrats considerarien «imprudent» relaxar les mesures restrictives. Els danys econòmics causats per les mesures, diu el tribunal, es poden recuperar posteriorment.

Els dos vots particulars al·leguen que no hi ha termini previst de finalització de les mesures i que les dades epidemiològiques han millorat des que es van decidir les restriccions. També consideren que algunes mesures no estan prou justificades mèdicament i que fins i tot requerien autorització prèvia judicial.

Els restauradors catalans van seguir l'exemple del País Basc

El sector de la restauració va presentar recurs davant el TSJC després de veure com el TribunalSuperior de Justícia del País Basc va acceptar cautelarment la petició de les associacions d'hostaleria perquè bars, restaurants i cafeteries obrint les portes tot i trobar-se en 'zona vermella' per l'elevada taxa de contagis per Covid-19.

El tribunal estimava que amb les limitacions d'aforament i amb mesuressanitàries com l'ús de mascaretes, l'hostaleria «no sembla un element de risc cert i greu per a la salut pública», de manera que permetia obrir aquests negocis en tota la comunitat autònoma, independentment de la incidència de la pandèmia en cada localitat.

Les associacions d'hostaleria de les tres províncies basques havien argumentat que «l'interès general de no afavorir la transmissió del virus» ja es respectava amb les mesures del decret del 10 de desembre que incloïa restriccions perquè la reobertura de bars i restaurants no generés una pujada de contagis. Així mateix, sol·licitaven que s'anul·lés l'apartat del decret posterior, del 22 de gener, que obligava a tancar els establiments en municipis en «zona vermella» per una taxa acumulada de casos de Covid-19 en els últims 14 dies superior a 500 per cada 100.000 habitants.

Al parer seu, el govern basc va vulnerar «el principi de proporcionalitat, no trobant-se justificada la mesura adoptada», ja que suposaria greus conseqüències per al sector i el tancament definitiu de molts negocis, alhora que no va respectar «el principi de seguretat jurídica perquè no es va establir una durada per al tancament decretat». Per contra, la representació del govern basc va demanar al tribunal que no atengués aquesta petició de mesura cautelar de reobertura, «sense que es quantifiquin els danys econòmics» apuntats.

El TSJPV va destacar que els hostalers havien demanat reobrir respectant les mesures restrictives que ja havia decretat el mateix govern basc al desembre, com al 50% de l'aforament a l'interior de locals, amb distància d'almenys metre i mig entre persones assegudes en taules diferents, agrupacions de quatre clients màxim per taula, prohibint el consum en barra o dempeus i amb el tancament dels locals a les 20 hores i el d'obertura no abans de les 6 hores, podent lliurar-se comandes per emportar fins a les 21 hores i el repartiment a domicili fins a les 22 hores.